S kódem HALLOWEEN24 sleva 20 % na tvoření a doprava jen za 35,- (Akce se nevztahuje na příze.)

Lifestyle

Lifestyle

Najděte inspiraci, nápady a výrobky pro každý koutek Vašeho bytu. Máme vše, co potřebujete, aby se z obyčejného bytu stal Váš opravdový domov, od nápadů na dekorace, přes vybavení do všech místností, až po informace o designových výrobcích.

Utopenci: Tajemství české hospodské klasiky

Utopenci: Tajemství české hospodské klasiky

nahledovy-utopenci

Utopenci a pivo! Tradiční hospodská kombinace, která si získala srdce milovníků piva po celé zemi svou jedinečnou kombinací chutí a jednoduchostí přípravy. Naučte se připravovat lahůdku české kuchyně poctivě podle receptu našich předků.

Podíváme se nejen na přípravu utopenců, ale také prozkoumáme různé varianty tohoto receptu, které dodají této delikatese nový rozměr. Ať už preferujete tradiční recept nebo rádi experimentujete s novými chutěmi, určitě si přijdete na své.

Obsah

Klasický český recept: domácí utopenci

Tradiční recept se skládá ze špekáčků, octového kořeněného nálevu a cibule. My jsme si recept vylepšili o chilli papričky a kysané zelí. Hlavně proto, že výsledek použijeme jako DIY jedlý dárek a zelí i chilli paprička dodávají utopencům i atraktivní estetický prvek.

Recept na utopence: co budeme potřebovat

  • 10 špekáčků
  • 2 velké cibule
  • pálivá chilli paprička
  • 2 lžíce kysaného zelí

Špekáčky: nálev

  • 0,5 l octa
  • 0,25 l převařené vody
  • 5 lžic cukru
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • chilli paprička

nalev-na-utopence   nakladani-utopencu   nalozeni-utopenci

Krok za krokem: utopenci

  1. Začneme nálevem na utopence. Svaříme ocet s vodou a se všemi dalšími ingrediencemi (cukr, sůl, koření).
  2. Mezitím, co se nám svařuje nálev, nakrájíme na dřevěném prkénku cibuli na tenká kolečka a špekáčky podélně rozkrojíme.
  3. Do rozkrojené části špekáčků vložíme kolečka cibule.
  4. Nyní již vrstvíme špekáčky do dózy společně s kysaným zelím, chilli papričkami a zbytkem nakrájené cibule.
  5. Zalijeme ještě teplým nálevem a uzavíráme.
  6. Po vychladnutí uložíme do lednice nebo chladného sklepa.

Zavařování utopenců

Zavařování utopenců výrazně prodlouží jejich trvanlivost. Tuto lahůdku pak můžete mít ve sklepě uloženou až jeden rok. Zavařujeme klasicky v hrnci při 85–90 °C a to po dobu 30 minut.

Utopenci - skladování (tipy, co se budou hodit)

  • Skladujeme v chladu - nejlépe při 2–6 °C. Lednice nebo studený sklep je proto ideální.
  • Pozor na výkyvy teplot. Maso a uzenářské výrobky celkově hůře snáší výkyvy teplot, než je tomu například u nakládané zeleniny nebo sýrů.
  • Utopence nakládáme do skleněné nádoby s těsným víkem. Sklo nereaguje na kyselý nálev a nijak neovlivňuje chuť. V takové kuchyňské dóze můžete utopence donést na příští oslavu nebo posezení s přáteli. Originální DIY drobnost, pokud fandíte jedlým dárkům.
  • Nevystavujeme utopence světlu a přímému slunečnímu záření.
  • Utopence ze sklenice nebo dózy vytahujeme vždy čistým příborem, abychom do sklenice nezanesli bakterie.
  • Nenecháváme utopence na teplém místě. Zejména cibule i zelí mají tendenci kvasit.

nakladani-utopenci

Jak naložit utopence a jak dlouho je nechat uležet?

Špekáčky skládáme do sklenice velice natěsno a pečlivě. Plovoucí špekáčky v nálevu vypadají nevzhledně a chuť se tolik nepropojí. Uležet špekáčky necháváme minimálně 7 dní. Po týdnu již získají svou specifickou chuť. České utopence spotřebujte nejlépe do měsíce. Zejména pokud jste si vylepšili utopence o nějakou zeleninu, která má tendenci kvasit.

Variace utopenců, aneb najděte si svůj recept

Základní recept na utopence se skládá z naložených špekáčků, cibule, octového nálevu a koření. Časem se však objevilo mnoho variant, které do receptu přidávají různé druhy zeleniny, koření nebo dokonce nové způsoby přípravy, což umožňuje každému kuchaři vytvořit si vlastní verzi této hospodské klasiky.

  • Utopenci s hořčicí - hořčici přidáme do klasického nálevu na špekáčky. Recept si lze ještě upravit tak, že dijonskou horčicí špekáčky před uložením potřeme na rozkrojené části. Tato kombinace chutí je velice oblíbená. Nutno ale dodat, že s hořčicí se utopenci rychleji kazí.
  • Pikantní utopenci - skvělá varianta pro milovníky pikantních chutí. K utopencům přidáme nakrájené feferonky nebo chilli papričky a následně zalijeme nálevem.
  • Utopenci s česnekem - Moje oblíbená varianta, která má ten správný říz! Tato kombinace vytváří bohatý a aromatický chuťový profil.
  • Sýroví utopenci - nejde o moc známý recept. Utopenci získají jemnější chuť a samotný sýr v octovém nálevu se doslova rozplývá na jazyku.
  • Vege utopenci - místo špekáčků použijeme tofu, tempeh nebo marinovaný sýr (např. hermelín) a naložíme je do tradičního nálevu s cibulí a kořením. Budete překvapeni podobným chuťovým zážitkem!

Servírování utopenců

Náš žhavý tip? Hlavně rustikálně! I utopence s pivem lze servírovat stylově. Prohlédněte si nabídku rustikálních podnosů i servírovacích prkének, které servírování utopenců vyladí k dokonalosti. A na pivo doporučujeme dřevěný korbel s chladicí nerezovou vložkou.

servirovani-utopencu

Historie utopenců

Recept na utopence má své kořeny v tradiční české kuchyni, kde byly konzervace potravin v octu a soli běžným způsobem, jak uchovat potraviny delší čas. Co se týče původu receptu i jeho názvu, tak v tomto je historie daleko zajímavější. Podle jedné lidové legendy vznikl název „utopenci“ díky hospodskému z Berounska jménem Šamánek, který byl údajně původcem tohoto receptu. Šamánek miloval experimentování s jídlem a právě on poprvé naložil špekáčky do octového nálevu s cibulí a kořením. Nešťastnou náhodou se ale jednoho dne utopil v místním rybníku, což vedlo k tomu, že jeho oblíbená pochoutka dostala název "utopenci". 

Související články

Jak prodloužit trvanlivost koření: Nejlepší metody skladování

Jak prodloužit trvanlivost koření: Nejlepší metody skladování

nahledovy-korenky

Koření je nezbytnou součástí každé kuchyně. Dalo by se říct, že kombinace koření je i jedinečným podpisem každého kuchaře. Koření dodává pokrmům chuť, unikátnost a nepřekonatelnou vůni. To ale pouze v případě, že bude vhodně skladováno. Kde a jak koření a bylinky skladovat?

Společně se dnes podíváme na nejlepší metody, jak prodloužit životnost koření, jaké podmínky jsou pro skladování nejlepší a jak si co nejlépe zorganizovat koření v kuchyni.

Jak na koření v kuchyni

Obsah

Jak skladovat koření - vhodné podmínky

Nejlepší způsoby skladování koření začínají vytvořením vhodných podmínek. Koření by mělo být uchováváno na suchém, tmavém a chladném místě, protože světlo, vlhkost a teplo mohou urychlit ztrátu jeho aroma a chuti. Ideální teplota pro skladování koření je mezi 10 až 20°C. Důležité je také minimalizovat vystavení koření vzduchu, protože oxidace může vést k rychlému úbytku kvality, ale i změně chuti a barvy. A co si budeme povídat, i barva hraje při přípravě pokrmů výraznou roli.

Tipy na skladování koření

Zde je pár praktických tipů, které vám pomohou prodloužit trvanlivost koření:

  1. Uchovávejte koření v hermeticky uzavřených nádobáchvzduchotěsné nádoby jsou klíčem k uchování čerstvosti koření.
  2. Vyhněte se přímému světluKoření a světlo spolu nejdou moc dohromady a zapříčiňují ztrátu barvy i chuti. 
  3. Uchovávejte koření mimo dosah tepla – nepokládejte koření nad sporák nebo na jiné teplé místo.
  4. Nikdy neotvírejte koření nad párou – pára z vaření může do koření zanést vlhkost, což urychlí jeho zkažení.
  5. Mít ho po ruce není vůbec dobře – spousta lidí se zaměřuje na to, aby měli skladovací boxy na koření co nejvíce po ruce. Tudíž volí police a jiné kuchyňské úložné řešení, co nejblíže sporáku. Není to ale vhodné řešení, právě kvůli zvýšenému teplu, vlhku a páře.

Jak nikdy koření neskladovat

Nejméně vhodnou variantou je samozřejmě ponechání koření v původním sáčku/obalu. Sáček totiž není vzduchotěsný a snadno se do něj dostane vlhkost, plíseň nebo potravinoví moli. Na druhou stranu je tato varianta velice levná a dobře poslouží například ve studentských bytech. V takovém případě ale doporučujeme sáčky velice dobře uzavřít pomocí kuchyňských klipsů (najdete v každém hobbymarketu nebo v obchodě s kuchyňskými potřebami) a uložit do dřevěných bedýnek. Ty snadno uskladníte na potřebné místo, třeba do spíže.

Prohlédnout si úložné dřevěné bedny

Tipy na ty nejlepší nádoby na koření

Výběr správné nádoby na koření je klíčový pro udržení jeho kvality. Důležitá je zejména ochrana koření před vlhkostí, světlem a potravinovým molům. Ideální nádoby jsou:

  • Skleněné s tmavým odstínem – chrání koření před světlem. Navíc mají tmavé nádoby trochu retro nádech a vnesou do kuchyně styl a originalitu.
  • Nerezové nebo keramické nádoby – jsou robustní a nepropouští světlo.
  • Dózy s hermetickým uzávěrem – zajišťují, že se koření nedostane do kontaktu s vlhkostí a vzduchem. Oblíbené jsou skleněné dózy s klipem. Na sklo jednoduše nalepíte etikety, skvěle se na ně píše permanentním fixem, takže vždy budete vědět, jaké koření je v dóze schované.
  • Klasické kořenky s bambusovým nebo skleněným uzávěrem - zřejmě nejoblíbenější varianta, která zároveň patří i k nejoblíbenějším výrobkům na e-shopu ČistéDřevo.cz. Všechny jsou samozřejmě opatřeny dostatečným těsněním.

dozy   doza   korenky-do-kuchyne

Uspořádání kuchyně a organizace koření

Kuchyňská organizace přispívá k efektivnímu využití koření a minimalizuje i jeho plýtvání. Už jsme zmiňovali, že koření nepatří ke sporáku, troubě a celkově tam, kde vaříme. To se nám samozřejmě nehodí, protože koření by se nám nejvíce hodilo mít po ruce. Existují však další možnosti, jak si vaření a použití koření ulehčit. Například nejrůznější úložné boxy, police a organizéry, které umístíme v temnějším koutě kuchyně. Nejen, že taková police s hezky uloženými kořenkami krásně vypadá a je nedílnou součástí každé designové kuchyně, ale zároveň máte všechno koření na očích a kouzlení v kuchyni si tak usnadníte.

korenky

Jaká je trvanlivost koření?

Koření a trvanlivost se liší v závislosti na typu a způsobu skladování koření. Obecně platí, že celé koření má delší trvanlivost než mleté. Celé koření jako jsou například pepřové kuličky, nové koření nebo hřebíček vydrží v dobře uzavřené nádobě až 4 roky. U mletého koření se doba spotřeby pohybuje okolo 1-2 let. Půl roku vám pak následně vydrží sušené bylinky (máta, meduňka, tymián), ale pozor - jemné bylinky jako je bazalka nebo petržel vydrží kratší dobu. U bylinek rovněž velice brzy dochází ke ztrátě aroma.

koreni-detail

Na co si dát pozor při užívání koření

Všimněte si, že profesionální kuchaři nikdy nesypou koření do pokrmů rovnou z nádoby. Většinou je mají nachystané v miskách, případně si jej sypou do dlaně nebo na lžičku. Má to jeden prostý důvod - koření se tak snadno dostane k páře a vy tak vlastně páru do kořenky dobře uzavřete. To následně vede k znehodnocení a co hůře, i k plísním.

koreni-v-misce

Správné skladování bylinek

Bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, vyžadují zvláštní péči.

  • Čerstvé bylinky uchovávejte v lednici zabalené v papírovém ubrousku a uložené v plastovém sáčku. Alternativně můžete bylinky ponořit do vody jako květiny a uchovávat je v lednici.
  • Sušené bylinky skladujte podobně jako koření – v hermeticky uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.

A co uchovávání čerstvého koření? Podobně jako u bylinek je nejlepší volbou lednice, případně chladný sklep. Koření vložíme do nádoby s vodou (stačí opravdu jeden centimetr) a dáme do lednice.

bylinky-levandule   bylinky-v-kosiku

DIY skladování koření

Pokud máte rádi tvoření, můžete si vyrobit vlastní nádoby na koření z recyklovaných materiálů. Domácí výroba nádob na koření je přitom velice jednoduchá. Tato levná varianta vám ušetří peníze, protože jednoduše upcyklujete něco, co už máte beztak doma, a navíc představuje  ekologické skladování koření. Spoustu nápadů najdete na Pinterestu.

  • Sklenice od dětské výživy, zavařovací sklenice nebo sklenice od jogurtu jsou ideální pro uskladnění koření. Nezapomeňte je důkladně vymýt a vydezinfikovat. Vždy dbáme na to, aby byly před nasypáním koření dobře vysušené.
  • Ozvláštněte nádoby nápisy a barvami – použitím křídové barvy můžete nádoby snadno označit a kdykoliv změnit jejich označení. Kromě křídové barvy lze použít mnohé další techniky jako je permanentní fix nebo využití etiket. Ty bývají během sezóny často jako dárek v příloze nejrůznějších časopisů.
  • Látkové pytlíčky na bylinky - ve chvíli, kdy víte, že bylinky spotřebovávate poměrně rychle (například si z nich pravidelně vaříte čaj), tak můžeme látkové pytlíčky vřele doporučit. Látkové tašky si snadno vyrobíte sami, například ze starých povlaků na polštář, které je vám líto vyhodit.

zapichy-na-bylinky

Jak zabránit ztrátě aroma koření

Aroma je klíčovým ukazatelem kvality koření i jeho stáří. Pomocí vůně zjistíte, zda je koření již za zenitem či nikoliv.

  • Uchovávejte celé koření a melte ho pomocí mlýnku na koření až těsně před použitím.
  • Neotevírejte nádoby příliš často – čím méně se koření dostává do kontaktu se vzduchem, tím déle si zachová aroma.
  • Vyhněte se skladování koření blízko silně vonících potravinkoření velice dobře absorbuje cizí pachy.
  • Mějte speciální místo na koření a to buď ve formě police nebo organizéru. Na tomto místě by mělo být uloženo pouze koření (případně mlýnky nebo hmoždíře na koření).

Na závěr si dovolíme malý tip, protože rozhodně nejsme zastánci plýtvání. Pokud se vám zdá, že má koření již to nejlepší za sebou a aroma je slabé, zkuste koření před použitím lehce zahřát a opéct na pánvi. Aroma se zvýrazní.

Související články

DIY návod: Háčkujeme podzimní dekorace

DIY návod: Háčkujeme podzimní dekorace

nahledovy-podzimni-podtacky

Chceme vám představit nový trend v podzimních dekoracích - háčkované podtácky! Vyzdobíte jimi dům a byt a háčkování je navíc tradičním řemeslem, u kterého se zabavíte. Všechny potřeby na háčkování najdete na ČistéDřevo.cz, kde pro vás máme připraveny atraktivní designy, široký výběr přízí, háčků a doplňků. Novinkou jsou pak podzimní motivy!

V dnešním článku pro vás máme rovněž nachystaný podrobný návod na háčkované podtácky, abychom vám podzimní tvoření ještě více ulehčili. Pojďme na to!

Prohlédnout nabídku háčkování

Obsah

podzimni-podtacky

ČistéDřevo.cz za vás sleduje trendy

Domácí dekorace vám půjdou se stylovými dřevěnými výrobky jedna radost. Navíc za vás sledujeme ty nejnovější trendy a v našich novinkách vždy najdete to, co zrovna nejvíc letí! Na jaře pro vás máme nachystané velikonoční kraslice vhodné k dotvoření, na Vánoce se můžete nechat okouzlit krásnými vánočními ozdobami, a podzimní výzdoba u nás hraje všemi barvami. Připravili jsme si pro vás hit letošního podzimu - háčkované podzimní podtácky. Originální dárek ve formě této milé dekorace zvládnou hravě i začátečníci.

Materiál pro háčkování

  • Vhodná příze (doporučujeme volit podzimní barvy - letos jsou netradičně v kurzu odstíny bílé v kombinaci s podzimní oranžovou)
  • Háček
  • Polotovary z překližky s podzimními motivy (ŽHAVÁ NOVINKA, KTERÁ SE OKAMŽITĚ STALA BESTSELLEREM)

podtacky-halloween   DIY-halloween-podtacek   tvorba-diy-podzimniho-podtacku

Návod na háčkování

  1. Vybereme vhodné polotovary na výrobu háčkovaných podtácků nebo vík na košíky. Vybírat můžete z jednotlivých variant, ale v nabídce najdete i sady po 6 kusech v podzimním či halloweenském aranžmá. V případě, že se bude jednat o originální dárek, je zde možnost nechat si na podtácek vygravírovat vzkaz, jméno, logo nebo obrázek.
  2. Kromě designu je rovněž důležité zaměřit se na výběr barev, aby nám ladila s celým podzimním projektem, případně se stylem vašeho interiéru. Vyberte si z naší bohaté nabídky přízí.
  3. Postupujeme stejně, jako u háčkování košíků, nebo například kraslic k obháčkování.
  4. Prostrčíme háček dírkou v podtácku, nabereme přízi a následně provlečeme očkem tak, jako vidíte na videu.
  5. Pokračujeme po celém obvodu podtácku. Tento postup je ideální pro začátečníky. Naučíte se základům a zvládnete si je osvojit v poměrně krátké době.
  6. Háčkování ukončíme tak, že si necháme lehce povytáhnuté očko z posledního stehu a následně ze zadní strany provlečeme háček společně s přízí z klubka. Poté prostrčíme zpět mezi dvě oka ve tvaru “V”.
  7. Tento postup je vhodný pro začátečníky i pokročilé.

Jak vybrat přízi

Unikátní design vytvoříme i správným výběrem příze. Kromě barev věnujeme pozornost i typu, velikosti (tloušťce) a materiálu příze. Na obháčkování podtácků, vík, dekorací, tvorbu košíků se hodí příze Atmowood, která je složena ze směsi bavlny, vlny nebo syntetické příze a má tloušťku 5 mm. Tuto tloušťku na DIY dekorace nejvíce doporučujeme. Ať už použijete jakýkoliv vzor háčkování, tak si můžete být jisti, že výsledek bude stát za to a nemusíte se bát nevzhledných ok. Přečtěte si náš průvodce správného výběru příze.

prize-na-hackovani

Nejlepší háček na háčkování? Pomůžeme vám s výběrem!

S jakým háčkem se vám bude nejlépe pracovat? Na to vám nemůžeme dát spolehlivou odpověď, ale minimálně vám pomůžeme s výběrem. Na každé etiketě příze najdete informace o tloušťce a doporučené velikosti háčku (ten je v tuzemsku počítán podle mm). Přesnější parametry ohledně výběru háčku najdete v návodu, jak vybrat háček na háčkování nebo koukněte na video níže. 

Inspirace na další kreativní projekty v unikátním designu

  • Háčkované košíky s víkem i bez víka využijete jako dekorace, ale i praktické vychytávky. Hodit se budou jako úložné boxy do polic a skříní nebo na kosmetické potřeby k přebalovacímu pultu.
  • Háčkované podtácky patří mezi oblíbené originální dárky. Vyberte si hned z několika atraktivních motivů dřevěných polotovarů vhodných k obháčkování. Na ČistéDřevo.cz najdete velikonoční, vánoční, podzimní i boho nebo provence motivy.
  • Velikonoční kraslice jsou naprostým velikonočním hitem. Chcete na Velikonoce darovat originální a jinou velikonoční kraslici? Zkuste tu háčkovanou, která vydrží a vy si ji obháčkujete přesně podle svých představ.
  • Háčkované dekorace na stěnu - víka na košíky v nejrůznějších designech můžete použít i jako dekorace na stěnu. K dispozici je totiž hned několik velikostních variant.
  • Kříž k obháčkování je oblíbený zejména na Vánoce nebo na Dušičky, ale dekorací nad dvěřmi může být klidně po celý rok. Polotovar lze využít i jako dno košíku.
  • Háčkované vánoční ozdoby - vyberte si hned z několika variant, které budou unikátní ozdobou vánočního stromečku a dominantou vaší vánoční výzdoby.

konstrukter-hackovani   kriz-k-obhackovani   kraslice-k-obhackovani

Péče o háčkované výrobky

  • Nikdy háčkované produkty nepereme v pračce! Příze s příměsí vlny je na vodu celkově náchylná. Struktura pletacího vzoru se rovněž po kontaktu s vodou může výrazně změnit.
  • Háčkované oblečení, hračky a bytové doplňky se perou ručně ve speciálním pracím prostředku na vlněné oblečení.
  • Výrobky s nejrůznějšími dřevěnými komponenty (madla, knopky, dna na košíky) pouze pravidelně oprašujeme.
  • Nenecháváme výrobky ve vlhkém prostoru. Podobné dekorace, dárky a doplňky do domácnosti jsou vhodné pouze do interiéru.

Na Pinterestu najdete spoustu dalších kreativních řešení pro podzimní výzdobu i nápadů na dárky s osobní hodnotou. Rukodělné práce jsou momentálně na vzestupu a mají své jedinečné kouzlo. Inspirujte se proto na našem blogu a nechte se okouzlit novinkami, které pro vás pravidelně připravujeme.

Související články

Domácí kancelář snů: Vybavení a organizace pro maximální produktivitu

Domácí kancelář snů: Vybavení a organizace pro maximální produktivitu

nahledovy-kancelar

Žádný stres v kolonách při cestě do práce, jste páni svého času a umíte si skloubit svůj osobní život s tím procovním. Jak je to možné? Odpověď zní jasně, máte doma kancelář a pracujete z domu. 

Taky jste podlehli kouzlu home office? My ano a v dnešním článku vám proto poradíme, jak si zařídit kancelář tak, aby byl tento prostor na jedné straně příjemný a harmonický a na druhé straně podněcoval pracovní výkon.

Obsah

Správná organizace pracovního prostoru

Vyberte vhodné místo, kde bude kancelář umístěna. Vybírejte opravdu pečlivě! Hned ze startu vám rovnou můžeme říct, že na ložnici zapomeňte. Tato místnost by měla být striktně určena k odpočinku a vaše podvědomí to moc dobře ví. Je tedy možné, že byste počas práce cítili větší únavu. Vyhněte se frekventovaným a hlučným místům jako je obývací pokoj a kuchyně. V případě, že nemáte možnost mít kancelář v samostatném pokoji, tak důkladně oddělte prostor v nejklidnějším pokoji paravánem, knihovnou nebo ještě lépe - komodou s úložnými prostory, dřevěnými bedýnkami nebo koši.

kancelarske-potreby

Home office: vybavení bez kterého se neobejdete

  • Psací stůl

Kvalitní a prostorný stůl by měl být základem domácího pracovního prostoru. Ideálně by měl mít dostatečně velký úložný prostor.

  • Kancelářská židle

Správnou ergonomii home office podpoříte pořízením kvalitní kancelářské židle. Nesmí chybět nastavitelná opěrka zad i sedák a polstrování pro pohodlné sezení po celý den. Při sedavé práci je správná židle extrémně důležitá a rozhodně se výběr musí řešit hned na začátku vybavování a ne až po několika měsících či dokonce letech sezení za počítačem.

  • Počítač nebo notebook

Bez technického vybavení home office by to samozřejmě nešlo. Hardware pro práci z domova by měl být přizpůsoben vaší práci. V tomto směru to samozřejmě chce vyšší finanční náklady.

  • Kvalitní připojení

Je potřeba umístit kancelář tam, kde je umožněno rychlé a stabilní připojení nejen pro svou práci, ale i videokonference a stahování a odesílání souborů.

  • Sluchátka s mikrofonem

Zaměřte se i na pohodlnost. Je možné, že sluchátka s mikrofonem budete klidně používat i po celou pracovní dobu.

  • Organizační pomůcky

Úložné boxy, šanony a krabice jsou pro organizaci důležité. Vše budete mít hned po ruce a v uklizené kanceláři se budete cítit daleko příjemněji.

  • UPS

Zvažte koupi záložního zdroje, který vás ochrání před výpadky proudu a ztrátě dat.

  • Externí disky nebo cloudové úložiště

Nezbytnost pro ochranu všech vašich dokumentů a souborů.

Tipy a rady na kancelářský nábytek

Kancelářský stůl a židli vybíráme vždy jako první a teprve těmto kouskům přizpůsobujeme ostatní vybavení a nábytek. Stůl by měl být dostatečně veliký, prostorný a bytelný. Ideální výška stolu se pohybuje kolem 74 cm, pro optimální vzdálenost od monitoru by měl být široký minimálně 60 cm. Základem je rovněž ergonomická židle, na které byste rozhodně neměli šetřit. V mnohých kancelářích se vlastně jedná o nejdražší položku. A materiál? Vřele doporučujeme ten dřevěný. Dřevo má totiž na psychiku jedince pozitivní vliv

kancelar

Jak pomocí vybavení pro home office zútulnit kancelář

Nezapomínejte ani na doplňky pro home office, jako jsou dekorace, ale i stylově zařízené úložné a organizační prostory. Kanceláři sluší přírodní materiály, hodně zeleně a minimalistické dekorace. A co doporučuje Tomáš z ČistéDřevo.cz? “Samozřejmě doporučuji pořídit dřevěné kancelářské doplňky! Nejen, že mám díky tomu vše v kanceláři sladěné, ale přírodní dřevo krásně voní a je odolné! Spokojený jsem s dřevěnými pořadači, stojany, bedýnkami, ale i stojanem na notebook a mobil.”

Výhody home office

Práce z domova se v poslední době stává oblíbeným fenoménem, ke kterému se obrací množství živnostníků i zaměstnanců, kterým to je umožněno. Pojďme se společně podívat na ta největší lákadla, které práce z domu nabízí.

  • Work-life balance - pojem, který zastřešuje sladění soukromého života s tím pracovním. Pro spoustu z nás je tato skutečnost při hledání zaměstnání klíčová.
  • Efektivita času - Odpadnou cesty na pracoviště a zpět, denně tak můžete ušetřit hned několik desítek minut (ne-li hodin).
  • Úspora nákladů na dopravu - mnohdy jde o nemalé částky a tímto způsobem se dá skvěle ušetřit.
  • Změna prostředí - mnohdy rozbíjí stereotypy a přináší vyšší produktivitu.
  • Respekt k vlastnímu biorytmu a osobním potřebám - pracovní dobu si dokonale přizpůsobíte.

Zdravý životní styl při práci z domova

Práce z domova s sebou přináší i nevýhody jako je například chybějící kontakt s kolegy, více rušivých elementů nebo problém s občasnou prokrastinací. Osvojte si pár pravidel, které vám pomohou home office zvládat na jedničku.

  1. Hned po probuzení si zacvičte, dejte si fresh juice a v klidu posnídejte. Tento luxus v kanceláři nezažijete.
  2. Ráno se nachystejte jako byste šli do práce. Rozhodně nezůstávejte v pyžamu až do oběda.
  3. Stanovte si pevný program, který si rychle osvojíte.
  4. Ergonomie na prvním místě! Důkladně se zaměřte na to, jak u monitoru sedíte a zda máte židli i stůl v dobré výšce.
  5. Prokládejte práci jinými činnostmi. Zacvičte si, zalijte květiny nebo si uvařte oběd. Díky tomuto efektivnímu odpočinku si vyčistíte mysl a zvládnete svou práci rychleji i s těmito přestávkami.
  6. Zaměřte se na zlepšení akustiky v kanceláři.
  7. Striktně rozdělujte osobní čas od toho pracovního. Po skončení práce se již do kanceláře nevracejte a věnujte se odpočinku či jiné činnosti.
  8. Dodržujte pravidlo 20-20-20 – každých 20 minut se na 20 sekund podívejte na něco aspoň 6 metrů (20 stop) vzdáleného. Proti únavě pomohou i speciální brýle pro minimalizaci účinků modrého světla na vaše oči.

Jak zvýšit produktivitu práce z domova

Je vědecky prokázáno, že pracovní produktivita výrazně stoupá ve chvíli, kdy se ve své kanceláři cítíme příjemně. Pozornost bychom měli věnovat například i osvětlení. A jaké je ideální osvětlení home office? Volte bílou chladnější barvu světla, nezapomínejte na stolní lampu a pracovní stůl si umístěte blízko okna. 

Kromě osvětlení jsou důležité i barvy a dekorace. Barvy se doporučují tlumené a světlé. S kombinací bílé barvy a dřevěného materiálu (například u nábytku) nikdy nešlápnete vedle. Z dekorací dáváme přednost praktickým vychytávkám jako jsou dřevěné police, fotorámečky a zelené rostliny (o tom, proč jsou praktické, se dočtete níže).

nastenna-police   drevena-police

Akustika v domácí kanceláři je důležitá

Zlepšení akustiky v domácí kanceláři může výrazně přispět k lepšímu pracovnímu prostředí, vyšší produktivitě a pohodě během práce z domova. Pojďme se podívat na tipy, které vám hluk z kanceláře spolehlivě odstraní, aniž byste museli více investovat (například do dvojitých či trojitých skel).

  • Těsnění kolem oken pomocí těsnící pásky: na trhu existuje spousta těsnících hmot a pásek, které můžete aplikovat okolo okenních rámů a tím minimalizovat hluk zvenčí.
  • Přírodní externí bariéra: bydlíte-li v domečku, doporučujeme okolo kanceláře pořídit živý plot, který tlumí hluk z ulice. Pozor ale, rostliny, keře a stromy by neměly kanceláři stínit.
  • Rostliny: zní to skoro jako sci-fi, ale větší pokojové rostliny dokážou pohlcovat zvuky zevnitř i zvenčí. Navíc jsou estetický krásným prvkem, který podporuje zdravou psychologii bydlení v každém pracovním prostoru.
  • Akustické panely: z našeho výčtu se zřejmě jedná o největší investici. Na druhou stranu mohou být vhodně zvolené dřevěné panely i stylovou dekorací, která kancelář zútulní.
  • Knihovna: knihovna zaplněná knihami je skvělým akustickým pomocníkem. Chcete ušetřit nebo zvolit něco neotřelého? Vyzkoušejte knihovnu z bedýnek. Oceníte minimalistický design i přírodní provedení.
  • Polštáře, závěsy, koberce a jiné textilie: textilní prvky jako jsou polštáře, koberce, čalounění, závěsy i deky výrazně pomáhají absorbovat zvuk. Za nás palec nahoru za levnou a účinnou variantu.
  • Bílý šum: v případě, že vám i tak vadí hluk zvenčí i zvuky domácnosti, vsaďte na bílý šum. Pomáhá maskovat rušivé zvuky a působí uklidňujícím dojmem.

kvetinace-z-bedynek   knihovna-z-bedynek

Home office inspirace

Podívejte se, jak pomocí dřevěných výrobků a doplňků dokážete vytvořit místo, kde se pracuje jedna báseň.

drevene-tuzky   dreveny-poradac   drevene-pravitko

sada-psacich-potreb   stojan-na-mobil   deska-s-klipem

A víte, co je na práci z domova to nejdůležitější? Nastavit si doma pevná pravidla. Určete si dobu, kdy vás nesmí rodinní příslušníci rušit a pracujte v pohodlí domova tak, jak se vám to hodí.

Související články

Propadněte kouzlu netradičního štědrovečerního stolování v udržitelném stylu

Propadněte kouzlu netradičního štědrovečerního stolování v udržitelném stylu

udrzitelne-stolovani-na-vanoce

Slavnostně prostřený stůl nesmí na Štědrý den chybět. Pro inspiraci letos nemusíte chodit daleko. Stačí vám procházka po lese a tipy z našeho článku. Dejte vale kýčovitým ozdobám a umělému třpytu, daleko lépe vám poslouží přírodniny a nekřiklavé barvy v umírněném duchu minimalistické udržitelnosti.

Dnes jsme se zaměřili na vánoční prostírání. Poradíme, jak na štědrovečerní tabuli podle etikety, i jaká vánoční výzdoba je nejlepší pro vykouzlení pravé vánoční atmosféry.

Obsah

Jak přichystat dokonalou štědrou večeři?

Na nejslavnostnější chvíli v roce byste se měli důkladně připravit. Celkový dojem neudělá jen dobré jídlo, či vánoční dekorace – jde zejména o výjimečnou atmosféru. Tradice dokáží skvěle podpořit ten správný okamžik. Držte se tří nejzákladnějších pravidel a večeři zvládnete na jedničku!

  • Vhodné vánoční dekorace
  • Slavnostní prostření vánočního stolu
  • Tradice spojená s chutnými pokrmy

udrzitelne-stolovani-svatecni   udrzitelne-stolovani-pro-dva

Jak prostřít vánoční stůl

  1. V jednoduchosti je krása - nesnažte se kombinovat všechny trendy, co znáte. Držte se jedné barevné palety. Letos jsou v kurzu všechny barvy přírody (inspirací je zeleň, přírodní kámen, dřevo i voda) v kombinaci s bílou, která nechává všemu ostatnímu vyniknout.
  2. Vánoční stolování ve vybraném stylu - důležité je určit si styl, v jakém máte celkovou vánoční výzdobu. Jste zastánci rustikálnosti, minimalismu nebo moderny?
  3. Čas na vánoční ubrus a talíře - při volbě barvy vánočního ubrusu a talířů se převážně držíme neutrálních barev, a to zejména z toho důvodu, abyste mohli přidat trochu barevného akcentu k dekoracím a doplňkům.
  4. Nezapomeňte na vánoční prostírání na stůl, ubrousky a příbory.
  5. Sklenice by měly mít své pevné místo - a to z jednoho prostého důvodu, neměly by se dát splést. Volíme slavnostnější sklenice se stopkou. Sklenice na vodu by měla být umístěna vlevo, naopak alkoholické nápoje se začínají umisťovat zprava.
  6. Dekorace na vánoční stůl se dávají až na konec - jak již máte vše prostřené, tak zjistíte, kolik místa zbývá. V té chvíli je čas na uspořádání vhodných dekorací.

Bez tradic by to nešlo - pod talíře se běžně dávají šupiny z kapra, pro mnohé je důležitá servírovaná oplatka a další zase prostírají pro případného hosta. Vánočních obyčejů praktikujících u štědrovečerního stolu je hned několik. Stačí si jen vybrat.

Vánoční výzdoba v tradičním duchu nikdy neomrzí

Vyměňte letos kýčovitost plastových ozdob a lesku balicího papíru za něco méně honosného, zato daleko stylovějšího. Kombinace přírodních prvků v rustikálním a neopracovaném provedení spolu s moderními prvky vytváří neotřelou dvojici. Nebojte se vytáhnout staré porcelánové nádobí po babičce, zaměřte se na naše nejstarší tradice a držte se ověřeného stylu zdobení. Každý rok se potvrzuje, že klasické vánoční ozdoby, jsou v kurzu stále.

udrzitelne-stolovani-romantika   jablka-a-orechy

Vánoční tabule s dřevěnými dekoracemi je letos trendy!

Londýnský festival Spirit of Christmas Fair, který určuje trendy v oblasti Vánoc, letos mluví jasně. Naprostým hitem je kombinace přírodních až tradičních dekorací spolu s prvky vizionářského futurismu a digitalizace. Design přibližuje A jaké dekorace na stůl zvolit? Jednoznačně ty tradiční! Například betlém ze dřeva, proutěné košíky a ošatky na pečivo, svícny a vázy na zelené větvičky (smrkové, jmelí apod.). Vše doplňte barevnými a neonovými světly, čímž dokonale splníte vánoční trend roku 2024! Stále větší oblibě se rovněž těší DIY vánoční dekorace na stůl, nebojte se tedy experimentovat a popustit uzdu fantazii.

Co by nemělo na vánočním stole chybět?

udrzitelne-stolovani-skromne   udrzitelne-stolovani-svicen

Dřevěné kuchyňské potřeby v harmonii s přírodou

Máte rádi něco nového, ale zároveň se o Vánocích nechcete vzdát tradiční atmosféry? Kuchyňské potřeby ze dřeva jsou neotřelým nápadem, ale zároveň tím podpoříte starobylý zvyk. Dříve na kuchyňském stole nesmělo dřevo chybět. Lidé si vážili jeho životodárné moci a dřevěné misky, či dřevěný podnos nebyly ničím výjimečným. Rustikální stolování, skvěle ladící například k modernímu stylu inspirovanému severem, podpoříte například dřevěným tácem vyřezaným z kmene stromu.

udrzitelne-kuchynske-potreby

Nepodceňte slavnostní prostření stolu

Důležitým prvkem je krom výzdoby i jistá etiketa. Ta dodá stolu punc jedinečného okamžiku. Kdy jindy než na Vánoce udělat ze stolování doslova umělecký skvost? Při výběru dekorací dbáme na to, aby nebyly nijak robustní a nevadily nám při výhledu na ostatní účastníky večeře. Vánoční aranžmá podpoříte udržitelnými přírodninami v zemitém duchu. S barvami to rovněž nijak nepřehánějte. Letos si bohatě vystačíte s bílou barvou a dřevěným podkladem. Pokud nepodléháte módním trendům a máte rádi Vánoce více barevnější, tak barvu stačí dodat pouze prvkově (například červenými svícemi ve vánočním věnci, nebo barevnou čerstvou květinou). 

slavnostni-stolovani

Jak dodržet vánoční etiketu?

  • Pokrmy podáváme zprava
  • Dodržujeme správné rozložení jídla na talíři
  • Volíme přiměřené barvy, aby stůl nepůsobil chaoticky
  • Nedopustíme, aby na stole chyběla voda
  • Uspořádáme vánoční příbory, talíře a sklenice dle etikety.
  • Nezapomínáme na ubrousky

Vánoční tradice a zajímavosti ze světa

Podobně jako v našich zemích se i v celém světě prolínají pohanské prvky (oslava zimního slunovratu) s těmi křesťanskými (narození Ježíše Krista). Každá země má však své vlastní tradice, které nejsou zas až tak známé. Pojďme se na některé z nich podívat.

udrzitelne-rustikalni-stolovani

  • V Bulharsku posouvají tradiční minimalistické stolování úplně na jinou úroveň. Není neobvyklé, že rodiny stolují na zemi na slámě, na které je položen ubrus – tím si připomínají narození Ježíše Krista.
  • V Austrálii si na honosné stolování a večeři o několika chodech nepotrpí. Výzdobu však mají poměrně originální. Svůj dům si zdobí pohlednicemi k Vánocům od přátel a rodiny.
  • Na Ukrajině najdete na vánočním stromečku pavučiny, nebo dokonce i pavouka. Trochu strašidelné, že? Ukrajinci ale věří, že pokud ráno najdou na stromečku pavučinu, přinese jim to štěstí.
  • Litevské Vánoce probíhají v duchu průvodu v maskách. Na slavnostní večeři si Litevci moc nepotrpí, dávají totiž přednost zabijačce.
  • V Lotyšsku zase po večeři chodí přestrojení koledníci, kteří za sebou nechávají vléci kládu. Ta údajně z každého stavení odnese starosti a trápení. Na konci večera se kláda rituálně spálí.
  • V Itálii lidi nezasednou ke stolu jako u nás, ale ve velkém osvětleném průvodu se chystají na půlnoční mši. Stoly se ale pod dobrým jídlem prohýbají počas celých vánočních svátků – říkají tomu bílý týden a většinu času jej prožijí na zasněžených horách. Zřejmě vás nepřekvapí, že na stole mimo jiné nechybí špagety s dary moře.
  • Argentincům nesmí na slavnostním stole chybět pečínka z páva. Jeho peří pak tvoří základní prvek vánoční výzdoby.

slavnostni-stolovani-detail   slavnostni-stolovani-sklenice

Ať se nakonec Vánoce rozhodnete strávit jakkoliv, myslete zejména na pohodu a rodinu. To je na těchto svátcích nejdůležitější! Dalšími vánočními nápady se můžete inspirovat v našem magazínu, sociálních sítích a na Pinterestu.

Související články

Vytvořte útulný domov s dřevěnými dekoracemi na zeď

Vytvořte útulný domov s dřevěnými dekoracemi na zeď

nahledovy-nastenne-dekorace

V současnosti se stále více lidí obrací k přírodním materiálům, aby vytvořili klidné a harmonické prostředí ve svých domovech. Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak dosáhnout útulné a hřejivé atmosféry, je využití dřevěných dekorací. Dřevo, se svým teplým a nadčasovým vzhledem, dokáže proměnit každý prostor v oázu pohodlí a stylu.

V dnešním článku vám poradíme, jaké dřevěné nástěnné dekorace použít do konkrétního pokoje. Zaměříme se na aktuální trendy, ale i možnosti, jaké v nástěnných dekoracích máme.

Obsah

Aktuální trendy v dřevěných dekoracích

Trendy současnosti se zaměřují především na kombinaci přírodního až rustikálního vzhledu s moderním designem. Velmi populární je surové, neošetřené dřevo v kombinaci s dalšími ryze přírodními materiály. Minimalistické geometrické vzory a organické tvary inspirované přírodou hrají letos prim. Mezi oblíbené typy dřevin patří světlé druhy jako dub, borovice a jasan, které vytvářejí světlé a vzdušné prostory. Kombinace dřeva s jinými materiály, jako je kov nebo sklo, dodává dekoracím moderní nádech a vytváří zajímavé kontrasty.

Inspirace na dekorace ze dřeva

  • Nástěnné hodiny

Nástěnné dekorace ze dřeva mohou být praktické a zároveň být dominantou místnosti. Přesně takovým typem jsou i nástěnné hodiny ze dřeva, které zaujmou na první pohled.

  • Dřevěné police

Na trhu existuje velký výběr nejrůznějších tvarů, provedení a barev polic. Navíc správně rozložené police působí na stěně velice harmonicky a vytváří prostor pro další dekorování. Ozdoby a doplňky můžete na dřevěných policích libovolně měnit, a dát tak místnosti pokaždé jiný nádech.

  • Fotorámečky

Rámečky na fotografie patří k velice efektivnímu zdobení stěny, které má zároveň nostalgický charakter.

  • Dřevěné obrazy na zeď

Obzvláště populární jsou dřevěné geometrické obrazy, které ozvláštní celou zeď nebo skládané plastické obrazy z překližky. Častým motivem jsou hory, psí mazlíčci, skandinávské motivy nebo mandaly.

  • Personalizované dekorace

Dřevěné nástěnné dekorace v personalizovaném duchu jsou oblíbenou variantou pro rodiče do dětských pokojů. Zvolit můžete nejrůznější výřezy z překližky se jménem na míru, ale i samotná písmena nebo dokonce nástěnné lampičky se jménem dítěte. Na ČistéDřevo.cz se vám budou věnovat specialisté na laserové gravírování a rádi vyhoví vašim požadavkům. Nebo si vyberte z naší nabídky personalizovaných dárků

  • Nástěnné lampy

Jejich popularita se stále zvyšuje. Nejen, že se jedná o praktický doplněk, ale rovněž lampy z přírodních materiálů dodávají prostoru šmrnc.

  • Interiérové dekorace ze dřeva - stěnové panely

Dřevěné stěnové panely dodají místnosti teplý a přírodní vzhled. Mohou být použity jako celoplošné obložení nebo jako akcentní stěna. Vybírejte mezi hladkými, leštěnými panely, nebo rustikálními, přirozeně nedokončenými variantami.

  • Dřevěné puzzle

Nemluvíme teď o těch klasických, ale o dřevěných puzzlích v atraktivním provedení vytvořeném umělcem Andreasem Preisem. Okouzlí vás barevností, fantazií i efektním provedením.

drevene-puzzle   lampa-nastenna   fotoramecky

Unikátní dřevěné dekorace se hodí pro jakýkoliv styl interiéru

Dekorace z masivního dřeva mají dvě skvělé vlastnosti - jsou dokonale přizpůsobivé a univerzální. Do jakého interiéru se dřevo hodí?

Moderní dřevěné dekorace

Moderní dřevěné dekorace se vyznačují čistými liniemi, minimalistickým designem a kombinací dřeva s jinými materiály, jako je kov, sklo nebo beton. Dekorace mohou zahrnovat geometrické stěnové panely, elegantní police nebo umělecké instalace, které využívají kontrasty mezi přírodním dřevem a moderními prvky. V moderním interiéru se preferují světlé a neutrální barvy dřeva, jako je bílý dub nebo jasan.

Rustikální dekorace na zeď

Hlavním cílem rustikálních dekorací je vnést do domova útulný pocit venkova. Používá se surové nebo recyklované dřevo s výraznou texturou a přirozenými nedokonalostmi. Typické jsou masivní dřevěné hodiny, dekorativní prkna s vyřezávanými nápisy, různé věšáky a police, které mohou být vyrobeny z hrubých trámů. Ideální pro vytvoření atmosféry ve venkovském stylu nebo v eklektických interiérech.

Skandinávský styl dekorace

Skandinávský styl klade důraz na jednoduchost, funkčnost a spojení s přírodou. Dřevěné dekorace se nejčastěji vyrábí ze světlých druhů dřeva, jako je borovice nebo bříza, a mají čistý, jednoduchý design. Typické jsou tenké police, subtilní rámečky na obrazy, geometrické linie a černobílé kombinace doplněné o jinou barvu (často královsky nebo ocelově modrou).

police-atmowood

DIY dřevěné dekorace

Dřevo je krásný materiál již sám o sobě. Spoustu lidí proto volí DIY projekty, díky kterým si dekorace na stěnu zvládnou vyrobit i sami.

Oblíbené verze DIY dřevěných dekorací na stěnu:

  • Macramé

Na ČistéDřevo.cz najdete polotovary vhodné právě k výrobě macramé dekorací. Výsledek má boho nádech, který u vás doma vykouzlí jedinečnou atmosféru. Doporučujeme držet se přírodního materiálu a světlých barev drhací příze.

  • Háčkované ozdoby

K originální dřevěným doplňkům bezesporu patří dnes tolik oblíbené háčkované dekorace a doplňky do domácnosti. V kombinaci s dřevěnými prvky mají tyto dekorace pevné místo ve spoustě interiérech.

  • Dřevěné obrazy vyrobené z fotorámečků

Vyzkoušeli jsme za vás! Zvolili jsme kombinaci přírodních fotorámečků se sušenými květinami. Na výsledek se můžete podívat do našeho článku! K vysušení a vylisování rostlin jsme použili dřevěný lis na květiny.

  • Závěsné dekorace v podobě zvonkoher

Na Pinterestu najdete ohromné množství přírodních dekorací na zeď. Na větev zavěsíte provázky, které libovolně ozdobíte. Populární jsou mušle, minerální kameny, dřevěné korálky, ale i méně tradiční dřevěné vařečky zdobené pyrografií, sušené květiny a další.

DIY-ramecek

Jak kombinovat dřevěné designové prvky s ostatními materiály a barvami

Jak už jsme zmiňovali na začátku, velmi atraktivní a často využívaná i předními bytovými designéry je právě kombinace surového, přírodního dřeva s moderními prvky - sklem i kovem. Kombinací je ale hned několik! Oblíbenou barvou zůstává moderní kombinace černé a bílé doplněná o krémové a béžové varianty.

drevena-knihovna   hodiny

Jaké zvolit dekorace do ložnice

V ložnici, kde je důležitý klid a odpočinek, může dřevo přispět k lepší psychické pohodě a snazšímu usínání. Přírodní materiály mají prokazatelný pozitivní vliv na naši psychiku a mohou pomoci snížit stres a úzkost. Psychologií bydlení jsme se zabývali v jednom z našich minulých článků. Světlé dřeviny, jako je borovice nebo jasan místnost prosvětlí a dodají jí vzdušný vzhled, zatímco tmavší dřevo, jako je ořech nebo mahagon vytvoří pocit útulnosti a intimity. Do ložnice proto volíme dřevěné nástěnné dekorace. Populární jsou lapače snů (snadno vyrobíte i sami) nebo uklidňující obrazy v dřevěných rámečcích nad čelem postele.

lapac-snu

Praktické dekorace do kuchyně

Výběr správných dřevěných dekorací do kuchyně může výrazně přispět k vytvoření teplého a příjemného prostředí. Nezapomínáme, že kuchyni sluší takové dekorace, které jsou zároveň i praktické. Jedná se například o dřevěné police (odložíte na ně kuchařku, dekorace i kořenky), stylové regály a stojany na víno nebo dřevěná prkénka. ČistéDřevo.cz nabízí širokou škálu dřevěných prkének - rustikální, olivová, z jednoho kusu dřeva, ozvláštněny pryskyřicí nebo netradičními tvary.

kuchyne-ze-dreva   drevena-kuchyne

Dekorace do obývacího pokoje

Dekorace v obývacím pokoji by podle designérů měly výrazně podtrhnout celkovou atmosféru a styl domova. 

Oblíbené dekorace do obývacího pokoje:

  • Nástěnné hodiny

Dobře zvolené atraktivní hodiny se mnohdy stávají dominantou celého pokoje. Přírodní svěžest, nadčasovost i moderní design získáte u dřevěných nástěnných hodin.

  • Police

Police na prázdnou stěnu jsou ideální volbou! Dřevěné police navíc můžete vybírat hned z několika variant dřeva, tvarů i velikostí. Velkou výhodou je to, že zdobení polic můžete v průběhu roku libovolně měnit.

  • Obrazy a fotky

Atraktivní dřevěné fotorámečky ve spojení s vašimi jedinečnými vzpomínkami tvoří velice silnou dvojici. Někdo dává přednost symetrickému rozdělení, jiní po vzoru vintage inspirace kombinují různé velikosti i tvary rámečků na fotky a obrazy. Výběr je jen na vás!

  • Regály na knihy

Jste-li knihomol, pak je knihovna jistě středobodem vašeho zájmu nejen v obývacím pokoji. Vhodně zvolené regály se mnohdy stávají až extravagantní nástěnnou dekorací. Stále větší oblibě se těší knihovny nejrůznějších tvarů (tvar stromu, designéry oblíbené kulaté verze knihovny, ale i další netradiční provedení).

  • Geometrické vyřezávané nebo skládané obrazy

Příznivci skandinávského a minimalistického stylu zpozorněte. Pokud chcete dokonale sladit interiér, pak jsou geometrické nebo skládané obrazy na zeď ideální volbou! Oblíbené jsou především zvířecí nebo přírodní motivy, případně horizonty hor.

Dřevěný materiál patří obecně k těm odolnějším, co nepodléhají zubu času. I přesto nesmíme podcenit péči o dřevěné dekorace. Výrobky a doplňky ze dřeva pravidelně oprašujeme a občas ošetříme přírodním minerálním olejem. Pokud tedy nevolíme nějakou osvědčenou povrchovu úpravu. Na možnosti povrchové úpravy dřevěných výrobků se podívejte do našeho článku v magazínu a inspirujte se!

Související články

Výběr příze na háčkování: Klíčové faktory a rady odborníků

Výběr příze na háčkování: Klíčové faktory a rady odborníků

nahledovy-prize-na-hackovani

Vybrat správnou přízi na háčkování není vůbec jednoduché. Obzvlášť v současnosti, kdy je na trhu spousta textur, materiálů, barev a tlouštěk. Aby byl váš zážitek z háčkování pozitivní a výsledek co nejkrásnější, musíte si osvojit úplné základy.

Výběr příze na háčkování závisí na několika faktorech, včetně typu projektu, úrovně našich dovedností a osobních preferencí. V dnešním článku objevíte několik tipů, jak si dobře vybrat.

Obsah

Druhy přízí

Podle způsobu práce s danou přízí:

  • PLETACÍ PŘÍZE

K vyhotovení se používají dvě pletací jehlice. Pletací vzory se od těch háčkovacích liší a pletení vyžaduje zejména u začátečníků větší koncentraci a je náročnější na osvojení. Pletení je ale na druhou stranu rychlejší a díky vzorům i vzdušnější, než je tomu například u háčkovaných projektů. Na druhou stranu se pomocí pletení hůře vytváří drobnější vzory (například pro krajku nebo vzory s velkými oky vhodné k výrobě letního oblečení).

  • HÁČKOVACÍ PŘÍZE

Háčkování se dobře učí, je k němu potřeba jen jeden háček, takže manipulace s náčiním a přízí je mnohem jednodušší. Pomocí háčkování docílíte i jemných vzorů na rozdíl od pletení.

prize-na-hackovani 

Podle druhu vlákna:

ŽINYLKOVÁ PŘÍZE - vyznačuje se delším chloupkem, díky čemuž se s ní hůře pracuje. Pro začátečníky je tato příze spíše nevhodná. Vyznačuje se sametově hebkým povrchem, který zužitkujete například na zimní oblečení a doplňky.

KLASICKÁ PŘÍZE - velice pevná a hladká příze skládající se ze tří a více pramenů. Vhodná je i pro začátečníky, protože se s ní dobře háčkuje i plete.  

CHLUPATÁ PŘÍZE - přirozeně chlupaté vlákno je typické pro některé materiály (mohér, angora, alpaka), některé příze se ale takto upravují kartáčováním. Výsledek je díky zvláštním vlastnostem vlákna velmi nadýchaný, lehký a jemný. Hodí se převážně na oblečení.

EFEKTNÍ PŘÍZE - je ozvláštněná nejrůznějšími prvky - kombinace materiálů, třpytky, duhový přechod barev, záměrné zplstnatění atd.

SMYČKOVÁ PŘÍZE, TZV. BUKLÉ - tvoří ji menší i větší smyčky, které v závěru vytvoří zajímavý efekt. Používá se zejména na dekorativní bytovou textilii nebo oblečení.

TŘÁSŇOVÁ PŘÍZE - vytváří efekt umělé kožešiny. Hůře se s ní pracuje, proto doporučujeme při práci s ní se zaměřit pouze na jednoduché háčkovací vzory.

NOPKOVÁ PŘÍZE - vyrábí se z umělých vláken, které je ozdobeno tzv. nopky (bambulkami). Využívá se převážně na ozdobné přehozy, polštáře a dečky.

STUŽKOVÁ PŘÍZE - při práci s ní se různě přetáčí, a vytváří tak nerovnoměrný a zajímavý efekt. Je velice lehká a jemná. Vyrábí se jak z umělých vláken, tak z jemňoučkého materiálu, jakým je například přírodní bio bavlna a hedvábí.

TEXTILNÍ PŘÍZE - silná, pevná a stabilní příze se běžně vyrábí z textilie nebo úpletu. Dobře se s ní pracuje a bývá doporučována i pro úplné začátečníky. 

PŘÁSTOVÁ PŘÍZE, TZV. LOPI - jednotlivá vlákna nejsou vůbec zakroucená a leží vedle sebe. Při práci se často stává, že se jednotlivá vlákna dělí, a vytváří tak nevzhlednou strukturu. Pro zkušené háčkařky je však nedostižná. Pokud máte s háčkováním zkušenosti, tak jistě víte, že žádná jiná příze nevytvoří tak pevnou, stabilní, až robustní strukturu, hodící se na výrobu větších projektů jako jsou například kabáty, batohy a svetry.

STRUKTURÁLNÍ PŘÍZE - poznáte ji tak, že vlákno má po celé délce různé tloušťky. Výsledek pak vyvolává originální vizuální dojem.

VOLÁNKOVÁ PŘÍZE - prošívané a různě pletené příze vytváří volánkový až krajkový efekt. Skvělé jsou například na letní oblečení k moři nebo na tvorbu běhounů do vintage interiéru.

Jak vybrat přízi na háčkování

  1. Nejprve si musíme ujasnit, co chceme háčkovat. Ke každému projektu se hodí jiná příze. Doporučení ohledně přízí na nejrůznější projekty najdete v podkapitole níže.
  2. Neméně důležité je i to, pro koho je finální výrobek určený. Zejména pro děti se hodí měkké, hebké a poddajné příze z přírodního a nekousavého materiálu. A to jak na hračky, oblečení, dekorace, nebo třeba Mojžíšův koš.
  3. Nezapomeňte ohodnotit své vlastní zkušenosti s háčkováním. Pro začátečníky se doporučují příze, se kterými se dobře pracuje (např. lépe kloužou) a jsou silnější/tlustší. Výrobek tak rychleji nabude a tlustší příze je pro manipulaci snadnější.
  4. Příze se vyrábí hned z několika materiálů a barev. Použijte tedy nejvhodnější materiál pro produkt. Na oblečení a výrobky pro děti se jedná o přízi z přírodních materiálů. Pro dekorace a doplňky do domácnosti zvolte klidně levnější akrylovou přízi. Co se týče barev příze, to už záleží na vašich preferencích.
  5. Pokud máte možnost, vždy se poraďte s někým zkušenějším, kdo vám předá informace a doporučení ohledně správného výběru příze i značky příze, která vyniká oproti jiným v poměru cena/kvalita.
  6. Zjistěte si také co nejvíce informací o tom, jak se daná příze udržuje, i tato drobnost vám může zúžit výběr.

Vhodné typy přízí na háčkování nejrůznějších projektů

Každý typ příze se samozřejmě hodí na něco jiného. Pojďme společně odhalit, jaké příze se hodí na jednotlivé projekty.

  • U háčkovaných košíků dejte přednost pevné, hladké a klasické přízi. Ta zajistí, že výsledek bude dostatečně robustní a košík bude držet tvar. A abyste se nemuseli trápit s vyplétáním dna, doporučujeme dna na košíky z ČistéDřevo.cz.
  • Hračky se nejčastěji háčkují pomocí měkké příze převážně z přírodních materiálů, žinylkové příze nebo i klasická příze. Návod na háčkovanou velrybu najdete v jednom z našich článků v magazínu. Můžete se tedy inspirovat.
  • Oblečení - na oblečení se nejvíce hodí příze s příměsí merino vlny nebo alpaky. Jednoduše je lepší zvolit přírodní materiál, který má přirozeně samočistící a antibakteriální vlastnosti. Pro hebký sametový efekt můžou zkušenější využít žinylkovou přízi.
  • Deky a jiná bytová textilie - zde samozřejmě záleží na daném produktu. Co se týče různých potahů, běhounů, deček, koberců i ubrusů, tak se často volí zdobnější typy přízí. Někdy stačí pouze na jeden prvek nebo část výrobku, někdy na celý výrobek. Pro zajímavé efekty se volí například volánková, strukturální, efektní, nopková nebo chlupatá příze.
  • Kabelky, batohy a nákupní tašky - hodí se zejména pevná textilní nebo klasická příze bez přidaných efektů. Z materiálů se doporučuje zejména bavlněná příze nebo klubko s příměsí akrylu.

hackovana-velrybka   hackovane-podtacky   hackovany-kosik

Materiály přízí a jejich základní vlastnosti

  • Bavlna

Patří k přírodním a nejčastěji používaným přízím. Bavlněná příze se daleko lépe udržuje než vlněná. Textura příze je jemná přesto pevná a nepružná, díky absenci pružnosti se nedoporučuje pro začátečníky.

  • Vlna - ovčí rouno

Největší výhodu spatřujeme v tom, že udržuje stálou tělesnou teplotu. Hodí se proto jak na zimní, tak i letní oblečení. Je náročnější na údržbu a z osobních zkušeností musíme zmínit, že vlněná příze kouše. Nedoporučujeme ji pro dětské oblečení.

  • Merino vlna

Velmi jemná, nekousavá příze vhodná i pro dětskou a citlivou pokožku. Oceníte perfektní termoizolační vlastnosti v zimě i létě. Má přirozené antibakteriální účinky, pohlcuje pachy, je samočistící. Nevýhodou je samozřejmě její cena, která je oproti jiným výrazně vyšší.

  • Mohér

Jedná se o měkkou a velmi jemnou přízi s jemnými chloupky. Vyrábí se ze srsti angorské kozy. Poznáte ji na první pohled podle jemných chloupků. Ty občas padají a nedoporučuje se proto pro malé děti.

  • Bambus

Měkká, chladivá a udržitelná příze, která má dokonce absorpční a antibakteriální vlastnosti. Doporučuje se i pro děti a citlivou pokožku. Velice pomalu ale schne a je hůře dostupná než jiné příze.

  • Akryl

Akrylová příze je mnohem levnější alternativou přírodních vláken. Dobře se udržuje a snadno se s ní pracuje. Samozřejmě nemá vlastnosti jako například vlna - nehřeje, není antibakteriální, ani tak příjemná na dotyk.

  • Syntetické příze

Vyrábí se z umělého materiálu - zejména polyamid a polyester. Ze syntetické příze se vyrábí velké množství barev i textur na nejrůznější a někdy až extravagantní projekty.

Proč je tloušťka příze tak důležitá

Na tloušťce přímo závisí vzhled výrobku, včetně jeho velikosti i vzoru. Z tenké příze vyrobíte i velmi jemné krajkové přehozy, látky a ubrusy. Tlustší příze se hodí na oblečení, hračky i doplňky do domácnosti. Také se její pružná verze doporučuje pro úplného nováčka. Háčkování pro začátečníky se navíc vyznačuje projekty, které jdou rychle od ruky (výsledek jde téměř okamžitě vidět) a jsou objemnějšího rázu. Jedná se například o hračky, košíky nebo jednoduché módní doplňky.

prize-detail   prize-na-hackovani-detail

Nejlepší příze pro začátečníky

Pro začátečníky se nejvíce hodí nenáročné, pevné, dostatečně pružné příze bez ozdob (třásně, nopky, dlouhý chlup). Jako nejlepší se jeví klasická či žinylková příze nebo klubko s řetízkem, pásky či dutinkou. 

Péče o příze

Pletené a háčkované výrobky vyžadují vyšší péči a údržbu. V pračce by se měly prát minimálně, a to hned z několika důvodů. Horká voda produktům nesvědčí, protože může značně poškodit vlákna i celkový vzor. Pozor si rovněž dejte na sušení i použití pracích prostředků. Pleteným a háčkovaným výrobkům nejvíce svědčí ruční praní a používání speciálních pracích prostředků (např. na vlnu), nikdy by se neměly sušit v sušičce prádla.

Kde koupit háčkovací příze?

Nejlepší příze na háčkování samozřejmě najdete ve specializovaných prodejnách a e-shopech. Nákup příze online má rovněž tu výhodu, že si vyberete z široké škály materiálů, typů vláken i barev. Najdete zde levné příze na háčkování i vybranější kusy. Při nakupování online srovnávejte převážně cenu a dbejte na recenze přízí.

Další tipy, návody a inspiraci pro nejrůznější ruční práce a DIY projekty najdete na našich sociálních sítích a Magazínu, kde vám ochotně odpovíme na jakékoliv dotazy ohledně kreativní činnosti.

Související články

Výhody dřevěných výrobků pro uskladnění vaší úrody

Výhody dřevěných výrobků pro uskladnění vaší úrody

nahledovy-sklizen-v-bedynkach

Pokud máte zahrádku a pěstujete si tam vlastní ovoce i zeleninu (případně bylinky), tak jistě víte, že následná práce s úrodou s sebou přináší spoustu úsilí. Pojďme se nyní podívat na to, jak si ulehčit práci dobře organizovaným skladovacím prostorem.

Správné uskladnění je klíčové proto, abyste ze své úrody mohli čerpat klidně celou zimu. V dnešním článku se podíváme na to, jak správně uskladnit zeleninu a ovoce do sklepa, čemu se vyhnout a jaké jsou výhody a nevýhody využití dřevěných bedýnek pro vaši sklizeň.

Dřevěné bedny na výběr

Obsah

Jak na správné uskladnění úrody

A jaké potraviny se hodí na uskladnění do sklepa přes celou zimu? Jedná se zejména o česnek, cibuli, kořenovou zeleninu, řepu, zelí, kukuřici, dýně, jablka, hrušky, vyzrálé cukety (po poklepu “zvoní”). Ne celou zimu, ale její poměrnou část vydrží ve sklepě například ředkve, kedlubny, kapusta, chřest a mnohdy i květák nebo brokolice.

Osvojte si některé tipy a triky, aby uskladněné potraviny vydržely co nejdéle

  • Kořenovou zeleninu (zejména mrkev) ukládáme do písku (zajistíme tak odvod vlhkosti), někdo doporučuje i zasypání pilinami.
  • Pro cibuli a česnek se více hodí zavěšení na provázek. Nemůže se nám poté stát, že by vlhkost tyto plodiny poškodila.
  • Plodiny produkující ethylen (jablka a hrušky) uskladňujeme dále od ostatních potravin. Nejvíce citlivé jsou na ethylen brambory a cibule.
  • Zeleninu i ovoce vždy dobře očistíme a zbavíme listů či stonků (ty totiž z plodiny ještě nějakou dobu mohou čerpat živiny, a tak urychlit jejich hnilobu).
  • Při očišťování plodin dbáme na to, abychom ovoce nebo zeleninu nepoškodili. Kvalitní náčiní a ostré kuchyňské nože jsou nutností.
  • Před uskladněním sklizeň důkladně protřídíme. Jediné nahnilé jablíčko vám může zkazit celou bedýnku.

Proč pro skladování sklizně zvolit dřevo

Existují jisté druhy dřeva, které jsou pro styk s potravinami a na uložení přebytku sklizně daleko vhodnější než jiné. Ať už se jedná o lepší antibakteriální vlastnosti, odolnost vůči vlhkosti nebo vyšší hustotu.

Pojďme se společně podívat na jednotlivé typy dřevin a jejich vlastnosti, které při výběru dřevěných beden a skladovacích nádob využijete.

  1. Smrk - dřevo smrku je dostupné a dobře se s ním pracuje, může být ale náchylnější k napadení škůdci a houbami.
  2. Borovice - patří k oblíbenému a cenově dostupnému materiálu s velmi dobrými vlastnostmi. Je totiž poměrně lehká a odolná. Podobně jako u smrku, hrozí u borovice, při nesprávném ošetření, napadení houbami, škůdci a plísni.
  3. Dub - patří jednoznačně k dražším dřevinám. Oceníte ale jeho tvrdost, odolnost a estetickou atraktivitu.
  4. Cedr - vyznačuje se příjemnou vůni, lehkostí, odolností a pevností. Mnozí dřevoznalci rovněž dřevo cedru doporučují právě pro styk s potravinami. Má přirozené antibakteriální vlastnosti. Cedr je bohužel hůře dostupnější dřevina.
  5. Modřín - je opravdu pevný a odolný. Nevýhodou je pak jeho váha, která zhoršuje manipulaci.
  6. Pavlovnie - je z výše uvedených dřevin nejlehčí a dobře se s ní manipuluje. Zároveň ale pavlovnie disponuje takovými vlastnostmi jako je pevnost a odolnost vůči vlhkosti.

letokruhy-dreva

Jaké jsou výhody a nevýhody skladování zeleniny a ovoce v dřevěných úložných boxech

Výhody dřevěných beden

  • Přirozená regulace vlhkosti

Dřevo absorbuje přebytečnou vlhkost a následně ji uvolňuje, to udrží stabilní vlhkostní podmínky.

  • Dobrá ventilace

Dřevěné bedny obvykle mají otvory nebo mezery mezi prkny, které umožňují cirkulaci vzduchu. Díky tomu nemá vlhkost a plíseň žádnou šanci.

  • Odolnost a pevnost vůči mechanickému poškození

Dřevěný materiál je robustní a unese i velkou váhu, což je ideální pro skladování těžších plodin, jako jsou brambory nebo jablka. Málokdy se poškodí.

  • Dřevěné krabice jsou opakovatelně opravitelné a použitelné

Dřevěné bedny jsou trvanlivé a při správné údržbě mohou být používány opakovaně po mnoho let. Případné poškození dokonce snadno opravíte i sami.

  • Přírodní materiál s přirozeně se vyskytujícími antibakteriálními vlastnostmi

Dřevo je přírodní materiál, který neobsahuje chemikálie, což je výhodné pro skladování potravin.

Nevýhody dřevěných beden

  • Váha

Dřevěné bedny jsou obvykle těžší než plastové nebo kartonové bedny, což může být nepraktické při časté manipulaci.

  • Náchylnost na vlhkost a tím i na případné plísně

Pokud jsou dřevěné výrobky uloženy v příliš vlhkém prostředí, mohou začít hnít nebo plesnivět, což může ohrozit skladované potraviny.

  • Potřeba dezinfekce

Při skladování potravin je důležité, aby byly bedny čisté a dezinfikované, což může být u dřevěných beden složitější ve srovnání s plastovými či kovovými.

  • Údržba

Dřevěné bedny vyžadují pravidelnou údržbu, aby se prodloužila jejich životnost. Je třeba je pravidelně kontrolovat a případně čistit.

  • Napadení škůdci

Dřevo může být atraktivní pro různé škůdce, jako jsou termiti nebo brouci. Je třeba bedny pravidelně kontrolovat a případně ošetřovat.

Závěrem si shrňme, že dřevěné bedny jsou skvělou volbou pro skladování potravin díky své robustnosti, dobré ventilaci a přírodnímu materiálu. Je však vždy velice důležité zajistit správnou údržbu a kontrolu vlhkosti, aby se předešlo problémům s plísněmi a škůdci.

Kde koupit dřevěné bedny

Kvalitní dřevěné výrobky najdete zejména u místních řezbářů a prodejců, cena je ale poměrně vysoká. Existují však i specializované e-shopy na dřevěné výrobky, kde je zohledněn poměr ceny a kvality. Na e-shopu ČistéDřevo.cz můžete vybírat hned z několika velikostí, provedení i použitého materiálu.

drevene-bedynky   bedynky-jako-kvetinace

Nejlepší organizace skladování

Jak efektivně uspořádat skladovací prostor s dřevěnými bednami? Doporučujeme skladovací nádoby vždy uložit na kovové, plastové nebo dřevěné regály. Budete tak mít své plodiny chráněné před škůdci a navíc jde od země vždy více vlhkosti, takto tuto hrozbu výrazně minimalizujete.

Na co se zaměřit:

  • Ergonomické uspořádání - regály, bedny a nádoby by měly být umístěny tak, aby co nejvíce ulehčily manipulaci a tím i snížili riziko převrácení nebo jiné nehody.
  • Rozdělení na zóny - v jedné části by měly být brambory, v další kořenová zelenina a ovoce. V dostatečné vzdálenosti pak potraviny obsahující ethylen (jablka, hrušky).
  • Uspořádání beden - ujistíme se, že jsou bedny stabilní a nejlépe stohujeme na sebe, aniž bychom pomačkali uloženou úrodu.

bedynka-s-bramborami   uskladneni-sklizne

Jak dlouho vydrží sklizeň uskladněná?

Pokud si chceme udržet čerstvou zeleninu a ovoce, tak při správném skladování potravin vydrží plodiny 3-6 měsíců. Můžeme tedy s jistotou říct, že sklizeň vydrží klidně přes celou zimu. Skladovací prostory by ale měly být tomu uzpůsobené. Teplota by neměla přesáhnout 10 °C a prostor by neměl být příliš vlhký. Doporučuje se i možnost odvětrávání. Samozřejmostí je, že ve skladovacím prostoru nesmí mrznout.

Údržba dřevěných výrobků

Dřevěné produkty, bedýnky a regály, které se k uskladnění zeleniny a ovoce skvěle hodí, je třeba pravidelně udržovat. Jen díky tomu si ponechají své skvělé vlastnosti a výhody. Kromě pravidelné kontroly a péči o dřevěné bedny se samozřejmě můžeme zaměřit i na povrchovou úpravu dřevěného materiálu. Nabízí se hned několik možností, které jsou přírodního rázu, takže se nemusíte bát jakékoliv škodlivosti při styku s potravinami. Jak na povrchovou úpravu dřevěných výrobků mrkněte do jednoho z našich minulých článků.

povrchova-uprava-bedynky   opalena-bedynka

Nejčastější chyby při skladování sklizně a jak se jim vyhnout

PŘÍLIŠ VYSOKÁ TEPLOTA

Ideální teplota pro většinu plodin se pohybuje v rozmezí 0 - 10 °C.

PŘÍLIŠ NÍZKÁ TEPLOTA

Teplota by rozhodně neměla klesnout pod 0 °C. V mrazu se většině plodin poškodí buněčná struktura a následně se ovoce nebo zelenina zkazí.

NEDOSTATEČNÁ VENTILACE

Vlhkost a nedostatek vzduchu mohou vést k hnilobě a plísním. Ujistěte se, že sklep má dobrou ventilaci, která umožňuje cirkulaci čerstvého vzduchu. I z tohoto důvodu se doporučují dřevěné bedny, které jsou složeny z latěk a umožňují lepší cirkulaci vzduchu.

VLHKOST

Vysoká vlhkost podporuje růst plísní a hnilobu. Ideální vlhkost pro skladování většiny plodin je mezi 75-85 %. Pro regulaci vlhkosti můžeme použít odvlhčovače nebo zajistit dostatečnou ventilaci.

ŠPATNÁ PŘÍPRAVA PLODIN

Před uskladněním by měla být zelenina a ovoce pečlivě očištěny, ale ne příliš důkladně, aby se nepoškodila jejich přirozená ochranná vrstva. Rovněž je třeba odstranit špatné plody, aby se zabránilo šíření chorob.

SKLADOVÁNÍ NEVHODNÝCH POTRAVIN POSPOLU

Dejte si pozor zejména na ethylenovou citlivost. Mnohé potraviny uvolňují ethylen, který urychluje zrání ostatních potravin. Doporučuje se tedy uchovávat je odděleně.

ŠPATNÉ USPOŘÁDÁNÍ

Vyhněte se používání nevhodných nádob, které neumožňují dostatečnou cirkulaci vzduchu a díky materiálu se sklizeň ze zahrádky rychleji zapařuje. Dřevěné výrobky mají i tu výhodu, že je materiál přirozeně prodyšný a antibakteriální. Rovněž doporučujeme plodiny do bedýnek ukládat tak, aby se nijak nepotloukly a samozřejmě by neměly být v bedně namačkány.

NEDOSTATEČNÁ OCHRANA PŘED ŠKŮDCI

Vždy se důkladně ujistíme, že sklep (či jiná místnost) je chráněný před škůdci.

Další tipy, jak uskladnit úrodu efektivně

  • Mražení

Patří k oblíbeným a rychlým metodám. Jednoduše stačí čerstvě natrhanou zeleninu a ovoce očistit, nakrájet a okamžitě zamrazit. Mražení se ale nedoporučuje pro všechny plodiny. S přehledem můžeme mrazit bobuloviny, kořenovou a listovou zeleninu. Vyhněte se mražení zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vody (papriky, rajčata, meloun, jablka, hrušky, broskve). Dojde k buněčné změně.

  • Sušení

Sušení je sice skvělý způsob, jak zužitkovat zeleninu, ovoce, bylinky nebo houby. Bez profesionální sušičky se ale neobejdeme. Pokud tedy nedisponujete sušičkou na ovoce a zeleninu, tak sušení doporučujeme spíše k uskladnění bylinek.

  • Zavařování

Zavařování je skvělý způsob, jak zpracovat přebytky úrody. Existuje hned několik receptů a variací. Nevýhodu je samozřejmě čas, který zavařování musíte věnovat. Výsledek ale stojí za to!

  • Nakládání v oleji

Některé druhy zeleniny a bylinky mohou být konzervovány v oleji, což jim dodává specifickou chuť a prodlužuje trvanlivost. Pro efektivní výsledek doporučujeme stylové dózy.

  • Nakládání

Nakládání do octa nebo solného roztoku je tradiční metoda konzervace, která se hodí pro okurky, papriky, cibuli a další zeleninu.

  • Fermentace

Zahrnuje přeměnu cukrů na kyseliny, alkohol nebo plyn pomocí mikroorganismů, je skvělý pro uchování zeleniny (například kysané zelí, kvašené okurky, mrkev, ředkev nebo populární kimchi).

  • Lyofilizace

Jedná se o proces, při kterém je potravina zmražena a následně je z ní při nízkém tlaku odstraněna voda. Tento způsob zachovává nutriční hodnoty a chuť a je vhodný pro ovoce, zeleninu i maso.

zavarene-broskve

Mnohé další tipy, ale i recepty na to, jak zužitkovat přebytečnou sklizeň, najdete v jednom z našich minulých článků. Sledujte nás na sociálních sítích, kde pro vás máme tipy do domácnosti, recepty, inspiraci i novinky z našeho dřevěného sortimentu.

Související články

TOP 8 vege receptů na gril

TOP 8 vege receptů na gril

nahledovy-grilovani

Ve vegetariánském grilování se objevuje výrazná rozmanitost a lahodnost, proto jsme si pro vás připravili 5 nejoblíbenějších vegetariánských receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet! Součástí zdravého grilování je i důležitá a esteticky příjemná součást - servírování jídla s atraktivními dřevěnými výrobky. Víte, co vám nesmí u letního grilování chybět?

V dnešním článku pro vás máme připravené chutné recepty na gril pro vegetariánské i veganské grilování. Díky výběru toho nejlepšího máte jistotu, že uděláte radost masožravcům i nemasožravcům. Tak směle do toho!

Obsah

Na co si dát pozor při přípravě vegetariánských receptů

  • Důkladně rozpalíme gril - pamatujte, že uhlí i dřevo by mělo v krbu hořet minimálně ¾ hodiny, aby byl kvalitní gril dobře připraven.
  • Příliš hodně koření - mnozí dělají tu chybu, že při snaze dodat chuť vegetariánským, či veganským pokrmům, jídlo zbytečně překoření. Možná i vy sami si vzpomenete na nepříliš chutné vege pokrmy, které byly suché - je to právě zbytečně přidaným kořením. Raději si umelte koření ve dřevěném mlýnku a tím zesílíte požadovanou chuť i aroma. 
  • Kombinace více výraznějších chutí - nemíchejte příliš mnoho výrazných chutí dohromady. Zaměřte se jen na jednu kombinaci - například bazalka ladí s provensálským kořením a česnekem, kari ladí s uzenou paprikou a chilli papričkami i zázvorem.
  • Pozor na olej - každý gurmán i grilovací fajnšmekr vám řekne, že olej na gril rozhodně nepatří. Hořící olej vytváří nezdravé karcinogenní látky. Přebytek oleje a marinád tudíž před grilováním z pokrmů lehce setřeme (případně jemně osušíme).
  • Rošt by neměl být přeplněný, aby nedocházelo k nerovnoměrnému propečení. Každý si na svůj kousek dobroty rád počká.

Doba přípravy grilované zeleniny:

Letní vege recepty na zeleninu jsou snadné a velice pestré. Každá zelenina ale potřebuje ke svému zhotovení jiný čas.

  • Plátky cukety, lilku, cibule a papriky grilujeme cca 5 minut.
  • Celé žampiony, chřest nebo menší celou papriku ugrilujeme za 10 minut.
  • Kukuřice v alobalu nebo celá paprika nám bude trvat 15 - 20 minut.
  • Nejdéle nám zaberou brambory nebo batáty. Celé v alobalu je grilujeme minimálně hodinu.

grilovaci-kleste-drevene

Grilovaná mrkev ala losos

Vymazlená dobrota, která se stane stálicí ve vašem jídelníčku. Grilování zeleniny prostě milujeme!

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 kg soli
  • Rostlinný olej
  • Tekutý kouř
  • Nori řasa

Postup

  1. Dno menšího pekáčku vysypeme solí, na kterou nasypeme neoloupanou mrkev a zbytkem soli ji zcela zasypeme. Rozpálíme gril na 180 °C a hodinu a půl.
  2. Necháme následně vychladnout co nejdéle (klidně přes celou noc). Pamatujme na to, že čím déle mrkev v soli zůstane, tím lépe.
  3. Po vychladnutí mrkev vyjmeme ze soli, oloupeme ostrým nožem a nakrájíme na velmi tenké plátky. 
  4. Na dno skleněné nádoby s víkem vložíme plátky řasy Nori, která finálnímu pokrmu dodá to pravé “rybí” aroma. 
  5. Na řasu nyní vyskládáme plátky mrkve a zalijeme směsí oleje a tekutého kouře (lze nahradit uzenou paprikou).
  6. Takto připravenou mrkev necháme alespoň dva dny odpočívat, aby se jednotlivé chutě důkladně propojily v lahodný pokrm.
  7. Na grilu následně opečeme rozkrojený bagel a podáváme společně se zakysanou smetanou, křehkým letním salátem a koprem.

Poměrně netradiční pochoutka si zaslouží jedinečné servírování. Zkuste bagely s “uzeným lososem podávat v nižších dřevěných bedýnkách. Kromě nezaměnitelného dojmu je navíc tento typ servírování i velice praktický - skvěle se vám budou dobroty roznášet a nic vám nespadne.

Cuketové bramboráky s mozzarellou a rajčaty

Plnohodnotné jídlo pro ty, kteří potřebují pohostit více lidí najednou. Ideální také pro nadšence low-carb stravování (stačí mouku zaměnit za LC mouku, případně mleté ořechy, či lahůdkové droždí).

  • Cuketa
  • Mozzarella
  • Rajčata
  • Bazalka
  • Vejce
  • 5 lžic polohrubé mouky

Postup

  1. Cuketu nastrouháme nahrubo ve větší misce, osolíme a necháme tzv. “vypotit” cca 5-10 minut. 
  2. Vodu slijeme a k nastrouhané cuketě přidáme vejce, mouku, nakrájenou čerstvou bazalku. Fanoušci pikantnějších chutí přidají utřený česnek.
  3. Směs dobře promícháme a vytvoříme husté těsto jako na bramboráky.
  4. Pečeme nejlépe na žulové desce na grilu - cuketový bramborák tak získá výborné “kouřové aroma” a chutná úplně jinak než z pánvičky. Osobně vyzkoušeno!
  5. Pomocí kleští na grilování sundáme placku z grilu a odložíme na dřevěné prkénko.
  6. Do placky nyní zabalíme mozzarellu, čerstvá rajčata i bazalku.

Tento ryze letní pokrm doporučujeme podávat například na dřevěném korýtku, obzvláště ve chvíli, kdy máte více hostů. Jedná se totiž o dokonalé plnohodnotné jídlo. Korýtko rovněž udrží pokrmy déle teplé, a tak si pochutnají i opozdilci.

mozzarella-s-rajcaty

S´mores pro milovníky sladkého

Marshmallows se grilují extrémně rychle, velice záhy ale zjistíte, že i tak nebudete stíhat přidávat na gril. S'mores vám budou doslova mizet pod rukama. Ideální pro dětské oslavy!

  • Pěnové marshmallows vhodné na oheň
  • Sušenky
  • Hořká čokoláda

Postup

  1. Na velký podnos si připravíme sušenky - použít můžeme klasické obilné, cookies, ale třeba i slané krekry.
  2. Na zvolené krekry položíme čtvereček hořké čokolády.
  3. Nyní se již pustíme do grilování marshmallows. Pěnové cukrovinky opékáme poměrně krátkou dobu ze všech stran. 
  4. Přichystané keksy s čokoládou pokryjeme grilovaným marshmallow a přikryjeme druhým keksem.

Po první várce s'mores se jen zapráší. Druhou podáváme na velkém servírovacím tácu, odkud si každý může brát dle libosti.

marshmallow  smores

Grilované brambory

Brambory na grilu jsou oblíbenou pochoutkou i zapřísáhlých masožravců. Rozhodně tímto pokrmem pohostíte úplně všechny. Navíc grilované brambory patří k opravdu jednoduchým vege receptům.

  • velké brambory
  • bylinkové máslo
  • sýr dle chuti (skvěle se hodí balkánský sýr, případně mozzarella)
  • česnek

Postup

  1. Velkou bramboru oloupeme (novou nemusíme) a několikrát příčně nařízneme.
  2. Důkladně osolíme i opepříme (zde se nebojíme trochu přidat, protože brambory pohlcují sůl).
  3. Bramboru vložíme na dobře rozpálený gril. Pro větší jistotu můžeme zabalit do alobalu, ale není to nutné. 
  4. Grilujeme minimálně hodinu a následně pomocí grilovacích kleští vytáhneme z grilu a položíme na prkénko ze dřeva.
  5. Do zářezů v bramborách vložíme bylinkové máslo a sýr dle chuti a opět vložíme na gril, kde opékáme dozlatova.
  6. Můžeme doplnit o grilovaný lilek a cuketu.

Rustikální ráz brambor podpoří servírovací prkénko, případně korýtko, které udrží pokrm v teple a zároveň dodá bramborám venkovský šmrnc. Jednoduše se jedná o ideální jídlo pro venkovní grilování i pohoštění přátel na chatě. Nezapomeneme přidat ochucené dipy ve stylových, či tradičních miskách. K bramborám oceníte česnekový, bylinkový, ale i sýrový dip.

grilovana-brambora

Žampionový špíz s grilovaným tofu

  • žampiony
  • tofu (zvolte ochucené - například bylinkové, nebo uzené)
  • paprika
  • cibule
  • dřevěné špejle

Postup

  1. Žampiony očistíme vhodný štětcem, doporučujeme například dřevěný nůž na houby se štětcem. 
  2. Pokud houbu myjeme, tak jen velice lehce a dobře ji osušíme, aby se vlhkost nedostala do houby.
  3. Tofu nakrájíme na větší kostky, papriku a cibuli na větší kousky.
  4. Nyní střídavě na špejli napichujeme žampiony, tofu a zeleninu.
  5. Grilované špízy můžeme přelít bylinkovým máslem, ale není to nutné.
  6. Grilujeme ze všech stran přibližně 7 minut, dokud zelenina nezměkne a grilované tofu nezezlátne.

Vegetariánské špízy podáváme naservírované na dřevěném talíři, který vyniká termoizolačními vlastnostmi a tudíž nám jídlo rychle nevychladne. Obzvlášť tofu i žampiony jsou obecně “chladné” pokrmy a po vytažení z ohně chladnou rychleji než například maso.

grilovany-spiz-se-zampiony

Vege burger s křupavou hlívou

Víte, co na burgerech nejvíce obdivujeme? Že si je můžeme připravit na x chutných způsobů.

  • hlíva ústřičná
  • burger bulky
  • sůl, pepř, oblíbené grilovací koření (doporučujeme pikantnější)
  • salát
  • krémová zakysaná smetana (200 g)
  • česnek a chilli na omáčku do burgeru

Postup

  1. Nachystáme si omáčku do burgeru. Prolisujeme česnek a smícháme s chilli a zakysanou smetanou. Přikryté potravinářskou folií necháme v lednici odležet.
  2. Nyní se pustíme do grilování hlívy. Důkladně ji očistíme a natrháme tak, aby byl každý klobouček samostatně.
  3. Okořeníme oblíbeným grilovacím kořením, osolíme a grilujeme nejlépe na grilovací pánvi.
  4. Pánev necháme důkladně rozpálit, pomocí štětce potřeme slunečnicovým olejem a dáme grilovat kloboučky připravené hlívy.
  5. Následně kloboučky hlívy zatížíme litinovou deskou. Díky tomu se odpaří voda a hlíva se opeče doslova do křupava.
  6. Připravte se na to, že grilování hlívy bude trvat trochu déle, než jste tomu zvyklí u hub, kvůli obsahu vody. Grilovat se hlíva začne až ve chvíli, kdy je odpařená všechna voda. Trvá to přibližně 25 minut.
  7. Jakmile je hlíva z obou stran důkladně propečená, disponuje tmavě hnědou barvou a je křupavá, máme hotovo.
  8. Nyní již narychlo opečeme rozkrojené burgerové bulky a nakrájíme na dřevěném prkénku hlívu na proužky.
  9. Na spodní bulku dáme 2 lžíce omáčky, kterou jsme si připravili hned v prvním kroku. Na omáčku vyskládáme námi opečenou hlívu. Ozdobíme salátem a přikryjeme opečenou vrchní bulkou.

TIP na závěr: V případě, že si chcete připravit pravé a nefalšované veganské BBQ, vyměňte smetanu za její rostlinnou alternativu.

Grilovaný hermelín s lahodnými brusinkami

K nejlepším vege receptům patří jednoznačně grilovaný hermelín, kterým nikdo nepohrdne.

  • hermelín (případně jiný sýr s bílou plísní na povrchu)
  • grilovací koření dle vaší chuti (doporučujeme středomořskou směs)
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 g brusinek v omáčce (rosolu)
  • olivový olej (2 polévkové lžíce)
  • rukola

Postup

  1. Z oleje a koření si připravíme marinádu, kterou hermelín potřeme důkladně ze všech stran.
  2. Na potřený hermelín vložíme snítek rozmarýnu a zabalíme do alobalu.
  3. Takto zabalený hermelín již můžeme grilovat jakkoliv, a to jak na litinové pánvi, tak na keramické desce i roštu.
  4. Doba grilování se samozřejmě liší, ale průměrně se udává zhruba 15 minut. Poznáme to tak, že je hermelín dostatečně měkký. Nic víc vědět nepotřebujeme.
  5. Servírujeme na rukolových listech s brusinkami/brusinkovou omáčkou.

Co se vám ke grilování chutných vege receptů bude hodit

K vegetariánským i veganským receptům se hodí nejrůznější omáčky, saláty i dochucovadla, která naše pokrmy obohatí a dodají jim šmrnc. Dřevěný nosič tedy využijeme na omáčky, či zálivky na salát. Všechno grilovací náčiní, misky, dřevěné nádobí a další nezbytnosti uložíme do proutěného košíku, dřevěné bedýnky či piknikového koše. Máme jistotu, že nám nic nespadne a navíc budeme mít vše po ruce. Dřevěný nosič na pivo zase udrží vaše lahve vždy v bezpečí před rozbitím.


Z dnešního článku si můžete odnést výjimečné kombinace chutí, které vegetariánská kuchyně nabízí. Nabízíme nejen atraktivní recepty, ale i tipy na stylové servírování, které dodá vašemu vegetariánskému BBQ ten správný šmrnc.

Související články