AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon, pískoviště nebo lehátko se slevou až 15 %

Vše, Strana 35

Používat na krájení dřevěné nebo plastové prkénko?

Používat na krájení dřevěné nebo plastové prkénko?

nahledovy-prkenko_1

 Již odnepaměti panují ohledně krájecích desek dohady o to, který materiál je pro styk s potravinami vhodnější a zejména hygieničtější.

Výzkumy různých zdrojů tvrdí, že dřevěná prkénka disponují takovými vlastnostmi, které nevytvářejí na rozdíl od plastových pro život bakterií ani trochu vhodné prostředí. Důkazem mohou být zejména laboratorní studie (například z univerzity v Madisonu), které jednoznačně dokázaly, že z nějakého důvodu se na dřevěném prkénku udržuje daleko méně bakterií, než na tom plastovém.

Jak studie probíhala?

Tvrzení bylo podloženo na základě testu, kdy došlo u dřevěné krájecí desky ke styku s běžně používanými potravinami a následně se testované prkénko nechalo ležet přes noc. Druhý den ráno vědci zjistili, že 99.9 % bakterií nebylo aktivních a byly téměř mrtvé. U dřevěných prkének je tedy méně pravděpodobné, že dojde ke kontaminaci potravin, než u plastových. Jednoduše se dá říci, že patogeny dávají přednost plastu.

Jiná studie prováděla záměrnou kontaminaci několika druhů plastových a dřevěných prkének salmonelou a zjištění je zřejmé. Zářezy nožem do plastu jsou méně patrné a hůře se vymývají, což hraje bakteriím do karet.

A výsledek? Dřevo strčí plast do kapsy

Bylo to docela překvapující zjištění po tom, co všichni včetně vědců předpokládali, že prkénka na krájení ze dřeva je pro bakterie ideálním prostředím, kde si lehce v pórech a zářezech dřeva naleznou útočiště. Opak je pravdou! Další nespornou výhodou dřeva je, že neustále pracuje, mění svou teplotu a obsahuje přirozené látky, které bakteriím jednoduše nesvědčí.

Mramor a sklo

Kuchyňské prkénko si samozřejmě můžete zakoupit i v mramorové a skleněné variantě. Takové prkénka je z hlediska hygieny zřejmě nejlepším řešením. Spousta lidem se ale lépe pracuje s měkčím materiálem, což kuchyňská prkénka dřevěná hravě splňují. Velkou nevýhodou mramorových a skleněných prkének je jejich schopnost výrazně otupovat kuchyňské nože.

Závěrem…

Tak jako se s dřevěnými prkýnky začalo, je obecně doporučováno držet se jich i dnes. I když jsou dřevěné výrobky odolnější a méně háklivé, dodržujte základní hygienu. Ta je v kuchyni extrémně důležitá, ať už se jedná o kterýkoliv materiál.

Pokud hledáte inspiraci, nebo chcete pouze nahlédnout do tajemství výrobků ze dřeva navštivte náš e-shop.

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Nahledovy-prkenko

Dřevěný materiál je zřejmě tím nejvděčnějším. Nejen, že přispívá k pozitivitě, ale i o dřevěné kuchyňské výrobky, kterých na našem e-shopu nabízíme nespočet. Tak si to pojďme společně projít a shrnout.

Dřevo se používá již dlouhou dobu k výrobě nádobí, servírovacích, ale i krájecích desek a prkének, ale také vařeček a ostatních kuchyňských doplňků a náčiní. Zejména na vařečky a dřevěné lžičky, které jsou krásnou dekorací, ale také prostředkem k neobyčejnému jídelnímu zážitku se vztahuje tento krátký, ale výstižný článek.

servirovaci-tac

Názory na čištění a obecně péči o dřevěné nádobí se liší. Je známo, že dřevo ve vodě „bobtná“, takže obecně se namáčení dřevěných misek a ostatních výrobků do vody příliš nedoporučuje. Ovšem při dodržování několika jednoduchých kroků není tak složité udržet dřevěné výrobky tak, aby vypadaly pořád jako nové.

Podívejme se na pár rad a postřehů jak se o takové nádobí starat.

Tipy:

  • Čistěte a pečlivě umývejte Vaše obracečky, kvedlačky, kopisty, škrabky, prostě cokoliv po každém použití. Stačí umyvadlo napustit teplou vodou a přidat několik kapek jaru a houbičkou omýt, dokud nejsou všechny zbytky potravin pryč z povrchu.
  • Dřevěné příbory, misky nebo naběračky, cokoliv ze dřeva používáte dobře opláchněte od jaru, utřete a nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku.
  • Pro náročnější a pečlivější jedince se doporučuje své dřevěné nádobí také čas od času po opláchnutí dezinfikovat 3% peroxidem vodíku, který po nanesení nechte cca 15 minut působit.
  • Oblíbené je také ošetřování produktů minerálním potravinářským olejem, který prodlouží životnost výrobků. Produkty nepoužívejte, dokud nejsou po aplikování zcela vysušené.
  • Pokud výrobky ze dřeva zapáchají, nebojte se je vyčistit mýdlovou vodou, případně doplněnou o lžičku jedlé sody přidané do vody.
  • Pokud možno vyhněte se použití dřevěných naběraček, misek, lžiček, obraceček apod. k míchání a opracovávání syrového masa (včetně vajec) a podobných potravin, které mohou být zdrojem bakterií. Bakterie se mohou dostávat do drobných trhlin těchto výrobků a množit se.
  • Nemyjte dřevo (například dřevěné hrnky, mašlovačky, prkénka, vařečky, paličky na maso, louskáčky) v myčce na nádobí! Prací prostředky a teplo můžou způsobit deformaci, nebo v horších případech prasknutí a porušení struktury dřevěných výrobků.

kulate-prkenko

Dřevěné nádobí a další výrobky naleznete na našem e-shopu ZDE.

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

kysane-zeli-sud

Starobylý proces uchovávání potravin je starý jako lidstvo samo. Poslední dobou se prohnal nejen naši životosprávou, jídelníčkem, ale i udržitelným zpracováním přebytečných potravin. V chladných měsících vám fermentace přinese dostatek potřebných živin a vitamínů a bojuje tak nejen proti podzimní/zimní únavě.

Co je to fermentace?

Podstata živých mikroorganismů v mléčném kvašení tkví zejména v ideálním způsobu uchování potravin. Fermentace, nebo-li kvašení či kysání je vlastně biochemický proces přeměny organických látek. V průběhu se látky stávají jednoduššími a jsou pro lidský organismus daleko lépe stravitelné. Zároveň se kysání používá v potravinářském průmyslu zejména ke konzervaci. Pokud tedy nevíte, co s velkou úrodou z vaší zahrádky, tak využijte pomoci krouhačů na zeleninu, díky nimž ze zeleniny dostanete maximum.

krouhac-zeli   nakladane-zeli

Podpořte svou imunitu

Poslední roky se začínáme vracet k přirozenosti. Bohudík, protože mléčná kyselina obsažená ve fermentované zelenině je opravdu mocná a pro naše zdraví přináší spoustu výhod.

Proč fermentovat?

  • Podporuje imunitu
  • Zintenzivňuje chuť
  • Obsahují spoustu vitamínů C
  • Bojují proti nadýmání i průjmům
  • Výrazně upravuje vysoký krevní tlak, ale i cholesterol v krvi
  • Podporuje stravitelnost jídla
  • Nezanedbatelným způsobem zamezuje plýtvání jídlem

Hledat zaručený návod už nemusíte. Níže popsaný popis procesu zvládne za pomoci vhodného krouhače na zelí i úplný začátečník.

Co budeme potřebovat:

  • Bílé zelí 10kg
  • Sůl 150g
  • Kmín 20g
  • Koprová semínka 10g
  • Krouhač na zelí
  • Sud / nádobu vhodnou k fermentaci

kysane-zeli-vyroba   kysane-zeli-domaci

Postup:

  1. Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.
  2. Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.
  3. Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak samotnému procesu fermentace.
  4. Zelí by mělo mít po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhače na zelí

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme samozřejmě používat v dřevěné variantě. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné nejen ke krouhání zelí, ale všeobecně zeleniny. Najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz. například i krouhač jablek či krouhače na řepu.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz.