AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

4 tipy na nezapomenutelného Silvestra s přáteli

silvestr-s-prateli

Každý si silvestrovskou zábavu zřejmě představuje jinak, jedno je ale jisté – nudit byste se rozhodně neměli! My vám ukážeme, jak se dokonale připravit na příchod Nového roku a s přáteli si užít pohodový večer plný zábavy. Připravte silvestrovskou párty stylově!

Jak se připravit na Silvestra? Hlavní téma – udržitelnost

Párty bude o to dokonalejší, pokud bude mít nějaké příhodné téma, které se odrazí v dekoracích, servírování, pohoštění, ale i celkovému ladění zábavy. My doporučujeme večírek vést v přírodním duchu a oslnit neotřelým servírováním, které bude navíc nenáročné na údržbu. Ty tam jsou plastové kelímky, vsaďte na dřevěné nádobí a dekorace za pár korun, které si přinesete třeba ze společné procházky po lese.

silvestr-na-horach

Originální servírování v duchu přírody

Porcelánový set po babičce nechte ve skříni, daleko lépe zužitkujete nádobí, které se jen tak lehce nerozbije. Klasické servírování na dřevěném korýtku, v dřevěné misce nebo na servírovacím prkénku posunete na úplně jinou úroveň. Korýtko vyberete ve velikosti, která vám nejvíce vyhovuje a hned můžete servírovat bez nějakého přílišného dozdobování. V jednoduchosti je krása.

servirovani-dreveny-talir   kuksa-ze-dreva

Skvělým tipem je i dřevěná podložka (plátek) z kmene stromu. Rustikální vzezření nejen že podpoří tu správnou atmosféru, ale pochutiny ze dřeva budou hned jinak chutnat. Máme to osobně ověřeno!

servirovani-na-dreve   servirovani-chleba-s-pomazankou   servirovani-drevena-podlozka

Co ještě se vám u přírodního prostírání může hodit?

  • Servírovací tác – v duchu udržitelného tématu vaší párty využijte dřevěného, nebo proutěného vzezření.
  • Servírovací talíře – díky dřevěnému nádobí na kamarády samozřejmě omamně zapůsobíte, ale věděli jste třeba, že na dřevě vydrží pokrmy daleko déle teplé?
  • Servírovací mísy z dřevěného masivu jsou i poutavou dekorací
  • Prkénko na sýr, bambusový set na sýry, nebo oddělený servírovací podnos vytváří hravý podklad pro vaše gurmánské kreace.
  • Sada na víno nesmí na stole chybět!
  • Svíčky budou už jen pomyslnou třešničkou na dortu.

servirovani-prouteny-kosik   servirovani-romanticke   servirovani-polevka

Řešíte podobně jako my problém s poznávaním vlastní skleničky v průběhu večera? Můžete využít hned několik vychytávek. Na sklenicích se dobře vyjímají například různě barevné korálky, rozlišovače na sklenice apod. Pokud ale chcete udržet na stole alespoň základní pořádek, tak sáhněte po podtáccích. Můžete si totiž vybrat hned z několika designů, každý bude mít ten svůj a navíc neušpiníte stůl. 

Zábava pro každého

Bez zábavných aktivit si posezení s přáteli ani neumíme představit. Jaké jsou nejoblíbenější párty hry?

  • Dřevěná věž jenga –  hra plná napětí prověří vaši zručnost i soustředěnost.
  • Activity na všechny možné způsoby zajistí třeskutou zábavu, kde smích nebude mít konce.
  • Karty, kostky nebo piškvorky jsou klasikou, která snad nikdy nezestárne.
  • Twister – rozjeďte to v hravém stylu.
  • Hádej, kdo jsem – varianta při které nepotřebujete nic víc, než tužku, papír a dobrou náladu. 

zima-na-horach   pripitek-v-zime

Ve svitu ohně…

K oslavě příchodu Nového roku neodmyslitelně patří oheň, světlo a příjemné sálající teplo. Už jste slyšeli o švédském ohni? Jätkänkynttilä (jak zní její původní název) pochází až z dalekého Laponska. Jedná se vlastně o upravený kus (špalek) dřeva, jenž poskytuje ekonomicky výhodné hoření díky tzv. komínovému efektu. Finská svíce umožní radovat se ze zapáleného ohně i na místech, kde není možné oheň rozdělat. Dokonce si na ní můžete například opéct špekáček. Nemluvě o tom, jak se vám její teplo bude v chladném silvestrovském večeru hodit při pozorování ohňostroje.

opekani-v-zime-venku

Romantickou atmosféru ale hravě vytvoříte i za pomocí svíček, či dřevěných lucerniček na svíčku. Pokud nemáte lucernu, nevadí, čajová svíčka v zavařovací sklenici, kterou stačí obvázat jutovým, nebo obyčejným provázkem, taky výborně poslouží.

finska-svice

Jednoduché a účinné pohoštění

Servírovací prkénka a korýtka ze dřeva hravě vytvoří stylové pohoštění ve velice minimalistickém designu. Co na ně ale dát, aby hostina byla nepřekonatelná? Snadno vás uklidníme – dřevu totiž sluší zejména jednoduchost. Dejte letos přednost pochoutkám s tradiční hodnotou, které chutnají každému.

  • Česnekové trojhránky – naprostá topka v oblíbenosti, proto jsme pro vás rovnou připravili podrobný recept, který najdete níže
  • Slané koule – slané sušenky stačí smíchat s termizovaným sýrem smíchaným s oblíbenými ingrediencemi (například pažitka, kozí sýr nebo pancetta) a obalit v oblíbeném koření, či oříšcích.
  • Jednohubky na všechny možné způsoby – zkuste letos místo klasického pečiva použít tortillu, kterou snadno naplníte, zarolujete a poté jenom nakrájíte. Po tomto upgradu tradičních jednohubek se mohou utlouct i zapřísáhlí odmítači kanapek. Máme osobně vyzkoušeno!
  • Zeleninový salát nesmí chybět – podávejte jej ve dřevěné míse a nechte hosty, aby se obsloužili sami.
  • Sýrové fondue je pro posezení s přáteli efektní bombou. Stačí mít jen vhodné kuchyňské náčiní, kvalitní sýr a krekry. Set na fondue využijete například i s dětmi, když sýr vyměníte za čokoládu a krekry za oblíbené ovoce.

servirovani-fondue   servirovani-jednohubky   servirovani-bramboraky

Recept na česnekové trojhránky se slaninou

Přinášíme vám ověřený recept na trojúhelníky s česnekem, po kterých se na akcích s přáteli okamžitě zapráší.

Co budeme potřebovat

  • 750 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • kostka droždí (42g)
  • 1 lžička cukru (my jsme dali rovnou do kvásku)
  • 2 lžičky soli
  • vejce na pomazání závinu

Náplň

  • 400 g másla
  • 20 stroužků česneku
  • slanina nakrájená na kostičky

Postup

  • Nejdříve si připravíme kvásek. Do hrníčku nebo dřevěné misky (skvěle drží teplo a minimalizuje tak šanci, že kvásek nevzejde)rozdrobíme droždí, do kterého si dáme špetku cukru a zaprášíme hladkou moukou. Hrneček přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kvásek vzejít. 
  • Než nám vzejde kvásek, tak si připravíme zbytek. Smícháme mouku se solí a odměříme mléko i olej. 
  • Jakmile kvásek vzejde (poznáme to tak, že vyskočí v hrníčku nahoru) smícháme jej s moukou, mlékem a olejem. Pozor na to, ale aby suroviny byly v pokojové teplotě – například mléko právě vytažené z lednice může snadno “zabít” kvasinky obsažené v kvasnicích.
  • Vypracujeme hladké těsto, ideální je na to kuchyňský robot. Bez něj se musíme smířit s tím, že těsto musíme míchat minimálně 20 minut rukama pro dokonalý efekt.
  • Na teplém místě pod utěrkou necháme vykynout. Mezitím smícháme změklé (nikoliv rozpuštěné!) máslo s utřeným česnekem a solí a nakrájenou slaninou.
  • Po vykynutí těsto rozdělíme na 6 dílů.
  • Důkladně pomoučíme dřevěný vál a vyválíme těsto jako na závin.
  • Na závin rovnoměrně rozetřeme vzniknuvší česnekovou nádivku.
  • Zabalíme jako závin a položíme na pečícím papírem vyložený plech s vyšším okrajem.
  • Všech 6 závinů položíme těsně vedle sebe (necháme mezi nimi třeba 1 cm místa). Vhodnou mašlovačkou pomažeme závin vejcem.
  • Radélkem nyní vytvoříme ze závinů malé trojúhelníky.
  • Na závěr můžeme trojhránky posypat oblíbeným kořením. My doporučujeme sladkou papriku, kmín, nebo hrubozrnnou sůl.