Velikonoční pečení: tradiční medové jidáše

jidase

Podobně jako velikonoční dekorace, své pevné místo má v našich domácnostech i velikonoční pečení, které se opírá o velké množství zvyků a obyčejů. A právě tyto zvyky mimoděk vytváří pravé teplo domova. Vyzkoušíte si upéct sladké a medem vonící jidáše a doplníte výzdobu na Velikonoce o něco tradičního? 

Jak na jidáše v 7 snadných krocích

Jidáše pečeme z hutnějšího a sladšího těsta, jako je například těsto na vánočku či mazanec. My vám přinášíme osvědčený a výborný recept, který si okamžitě zamilujete.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg polohrubé mouky
  • kostka čerstvého droždí (42g)
  • 350 ml vlažného mléka
  • 120 g rozpuštěného vlahého másla
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • tekutý med na potření
  • bílek na potření před upečením

jidase-priprava   jidase-testo   jidase-na-plechu

Postup

  1. Z droždí, vlažného mléka, špetky mouky a špetky cukru připravíme kvásek a počkáme dokud nevzejde.
  2. Následně v misce smícháme dřevěnou vařečkou všechny ingredience a necháme těsto minimálně hodinu kynout na teplém místě.
  3. Po nakynutí z těsta odebíráme menší kousky a na pomoučeném dřevěném válu z nich tvarujeme zamotance tvarem připomínající provaz.
  4. Hotové jidáše z válu vyskládáváme na pečící papír a potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem. Na plechu necháme ještě 10 minut vykynout.
  5. Pečeme v rozpálené troubě na 180°C zhruba 20 minut (záleží na velikosti jidášů).
  6. Po vytažení z trouby ještě horké potíráme rozehřátým tekutým medem. Med nikdy nerozehříváme ve vroucí vodě (zničí se tak zdraví prospěšné látky v medu). Spíše pomalu hřejeme ve vodní lázni.
  7. Vychladlé servírujeme v proutěné ošatce, na stylovém kuchyňském prkénku či v tradiční ošatce na chleba.

Proč se pečou na jaře jidáše?

Pečení velikonočních jidášů má jasný symbolický význam. Znázorňují zradu Jidáše Iškariotského. Jidáše se klasicky připravují z kynutého těsta a mají zamotaný tvar připomínající provaz, na kterém se Jidáš následně oběsil. Pečou se na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění. Zelený čtvrtek je rovněž považován za počátek velikonočních oslav a jidáše tak zároveň symbolizují plodnost a hojnost – typické charakteristiky jara.

Velikonoční recepty – tipy

Velikonoční hrudka

Báječný recept známý spíše na Slovensku, při kterém zužitkujete například vyfouknuté vejce z kraslic. Skvěle chutná s domácím pečivem a svěžím salátem z červené řepy a křenu.

Perníčky a linecké v jarním kabátku

Mrkněte na Pinterest, kde se to hemží skvělými nápady na zdobení velikonočních perníčků. Recept zůstává stejný jako u vánočních perníčků, jen zvolte jiné formičky a obarvěte bílkovou polevu potravinářským barvivem. Děti budou nadšené.

Mechové muffiny

Je to zelené, výborně to chutná a vypadá to skvěle naservírované na dřevěném prkénku, či dřevěném etažéru. Co to je? Jarní mechové muffiny, které můžeme dozdobit sedmikráskami, jedlými maceškami nebo fialkami. Rozhodně musíte vyzkoušet!

Staročeský mazanec

K Vánocům neodmyslitelně patří vánočka a Velikonoce si ani neumíme představit bez voňavého mazance. Ten je symbolem konce půstu a odříkání a počátek nového života. Tvar bochánku připomíná životodárné slunce, které se na jaře probouzí k životu.

Nadýchaný velikonoční beránek

Zřejmě nejtypičtější pokrm z nadýchaného piškotového těsta. Tradice pečení velikonočního beránka se dodržuje již několik staletí a nechybí na žádném slavnostně prostřeném velikonočním stole.

mechove-cupcakes_1   jidase-medove   velikonocni-hrudka

Naše dřevěné výrobky nejlépe zúročíte právě v kuchyni. Podívejte se na náš široký sortiment kuchyňských potřeb a vyberte si vše, co byste doma mohli potřebovat, ať už se jedná o dřevěné nádobí, kuchyňský vál, dřevěnou misku, nebo vařečky (musím potvrdit, že těch není nikdy dost). Nabízíme ale i luxusnější zboží vhodné k servírování jídla. Zamilujte se společně s námi do olivového dřeva, či rustikálních dřevěných podnosů a podložek.