10 % na vybrané produkty, Zásilkovna za 29,- a k tomu 10 % navíc s kódem 10EXTRA při nákupu nad 1000,-

Trend vánočního pečení: dřevěné perníčky

drevene-pernicky

Víte, co je v našich končinách nejvýraznějším symbolem Vánoc? Nepochybně vánoční perníčky, které patří k nejstaršímu svátečnímu pečivu vůbec. Dříve se těsto vytlačovalo do vyřezávaných dřevěných forem a postupem času se začalo nejrůzněji zdobit. My vám nyní přinášíme recept na velice netradiční a o to stylovější zdobení vánočních perníčků – dřevěné dekorování.

Vánoční perníčky – recept na těsto bez měknutí

Co budeme potřebovat

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 menší lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžíce medu
  • 100 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • olej na potření folie
  • strukturální folie s dekorem dřeva (koupíte ve specializovaných obchodech a e-shopech s cukrářským zbožím)

Na potření před pečením

  • 35 ml vody
  • malá lžička kakaa holandského typu

Na potření po pečení

  • mašlovačka
  • zbylý bílek rozmíchaný s trochou vody (případně rumu)

valecek-se-vzorem   dreveny-pernicek   pernicky-recepty

Postup

  1. Do větší mísy prosejeme mouku a moučkový cukr a smícháme všechny “suché” ingredience.
  2. Postupně přidáme tekutý med, rozšlehané vejce a rozpuštěné (nikoliv teplé) máslo.
  3. Lehce mícháme dřevěnou vařečkou a pak už hněteme rukou. Není třeba to s mícháním nijak přehánět. Chceme jen, aby se spojily ingredience a vzniklo hladké a celistvé těsto.
  4. Pokud se nám bude zdát, že těsto příliš lepí, tak ho můžeme podsypat trochou mouky.
  5. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme nejlépe přes noc uležet.
  6. Na druhý den těsto vyválíme na pomoučeném dřevěném válu na tloušťku cca 7-8 mm.
  7. Nyní již přišel ten správný čas na dekorování našich perníčků.
  8. Na vyválený plát přitiskneme strukturální folii zlehka potřenou olejem a přitiskneme na těsto a vyválíme válečkem nyní ještě zhruba na 4 mm. Nebojíme se na těsto přitlačit. 
  9. Vřele doporučujeme pracovat jen s dobře vychlazeným těstem. Já osobně si těsto rozdělím na několik kousků, část vyválím a zbytek nechám chladit v lednici.
  10. Následně vykrajujeme požadované vánoční tvary.
  11. Chceme-li aby byl vzor ještě výraznější, plech s perníčky vložíme na 10 minut do lednice.
  12. Následně potřeme perníčky směsí vody a kakaa, čímž vytvoříme požadovaný dekor.
  13. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C a to cca 8-10 minut.
  14. Ihned po vytažení perníčky potíráme dobře rozšlehaným bílkem, do kterého jsme přidali vodu nebo rum.

Co říkáte na perníčky bez zdobení?

Těsto na perníčky už máme, ale nyní je potřeba se zaměřit na samotné zdobení. Chcete letos něco jiného a zdlouhavé zdobení cukrovou polevou vám nic neříká? Pak letos musíte vyzkoušet perníčky s dřevěným dekorem. Sklidí zaručený úspěch! Dejte vašemu pečení nový rozměr! Navíc se přiblížíte tradicím, kdy se ke zdobení drobného máslového pečiva používala dřevěná razítka na těsto. Vaše babička má jistě takové dřevěné razítko ještě někde na půdě, nebo v kredenci.

zazvorove-susenky

Už jste slyšeli o embosovaných válečcích?

Embosovaný váleček na těsto je vlastně klasický dřevěný váleček se vzorem, jehož reliéf se prokresluje do těsta už během válení. Aplikace je snadná, jednoduchá a efektní.

Na jaký typ těsta použít embosovaný váleček?

Dřevěné embosované válečky se rozhodně nehodí na kynutá těsta, ale například ani na těsta obsahující kypřící prášek, protože těsto v troubě nabude a požadovaný vzor by tak při pečení zmizel. Embosované válečky se hodí zejména na následující těsta: 

  • Perníkové těsto
  • Sušenkové těsto
  • Klasické linecké těsto
  • Potahovací hmoty z marcipánu a fondanu

embosovany-valecek-vanoce

Bez čeho se neobejdete při servírování vánočního cukroví?

Vánoční pečení se samozřejmě neobejde bez stylového servírování. Pokud chcete, aby vaše linecké cukroví, včelí úly, vánoční perníčky a staročeské pracny vypadaly dokonale, tak využijte dřevěný etažér. Ten vytvoří na stole dokonalé vánoční aranžmá a vaše vánoční cukroví se dočká úctyhodného servírování. Vybírat můžete hned z několika typů etažérů – porcelánový, dřevěný, rustikální z podložek kmene břízy, případně kombinovaný servírovací stojan pro ultramoderní kuchyně.

etazer-s-cukrovim

Máte nějaké netradiční postupy na zdobení perníčků? Pochlubte se nám v komentářích, nebo na našich sociálních sítích. Hledáte-li více inspirace na vánoční pečení, tak navštivte náš Pinterest, kde najdete spoustu vánočních nápadů.