AKCE: Zahradní hry se slevou až 15 %

Recept na skořicové šneky

nahledovy-skoricove-sneky

Skořicové šneky, originálně Kanellbular, poslední dobou zažívají velký boom. Jsou oblíbenou insta friendly záležitostí, ale zároveň naprosto božsky chutnají. Navíc tuto pochoutku zvládnou i úplní začátečníci.

Připravili jsme si pro vás podrobný návod, seznam potřebných ingrediencí i osvědčené tipy, díky kterým zvládnete upéct skořicové šneky doslova levou zadní. Pojďme společně objevit kouzlo domácího pečení!

Obsah

Ingredience pro skořicové šneky

  • 1 l plnotučného mléka
  • 1,2 kg hladké pšeničné mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • kostka droždí (42g)
  • 1 čajová lžička sody
  • špetka skořice
  • sůl

Na náplň:

  • kostka másla (250 g)
  • 250 g třtinového cukru
  • 20 g mleté skořice

Náplň na domácí skořicové šneky

Pekařka a cukrářka Eliška říká: “Skořicová náplň je samotným srdcem tohoto dezertu. Příjemné voní, dělá pečivo vláčnějším a je ultra jednoduchá.” Eliška nám rovněž poradila, jak na ni. Změklé máslo jednoduše kuchyňskou stěrkou utřeme s cukrem a skořicí a necháme odležet. Mezitím si zaděláme na těsto. “Mnoho lidí dělá tu chybu, že si máslo rozpouští, tento postup bych ale příliš nedoporučila, a to z toho důvodu, že rozpuštěné máslo se chová jinak a může výrazně zamíchat se strukturou výrobku,” připomíná Eliška.

skoricove-sneky-napln   skoricove-sneky-postup

Postup přípravy šneků

  1. Mléko v kastrolu lehce zahřejeme a přidáme do něj máslo a cukr, které se rozpustí.
  2. Do vlažné směsi rozdrobíme droždí a lehce promícháme dřevěnou vařečkou.
  3. Pod utěrkou necháme vzejít kvásek minimálně 15 minut na teplém místě.
  4. Následně přidáme mouku, vejce, skořici a těsto hněteme. Doporučujeme minimálně 10 minut. Pokud máte kuchyňský robot, tak máte práci značně ulehčenou.
  5. Těsto na skořicové šneky dobře propracujeme tak, aby se lehce odlepovalo od stěny kastrolu (případně mísy).
  6. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout minimálně 2 hodiny na teplém místě. Občas promícháme a opět přikryjeme.

Náš TIP: Nepodceňujte kynutí. Nejde jen o to, že by těsto mělo kynout na teplém místě, ale rovněž se pečlivě musíte vyhnout průvanu. Pečlivě vykynuté těsto vám to dvojnásobně vrátí na dokonale vláčné struktuře pečiva.

kynute-testo-na-skoricove-sneky   testo-na-skoricove-sneky

Jak udělat skořicové šneky

  • Na pomoučený dřevěný vál vyklopíme nakynuté těsto.
  • Vydatně ho znovu vypracujeme a následně pomocí dřevěného válečku vyválíme na plát o výšce cca 2 cm. Je možné, že těsta budete mít hodně a tento krok budete muset ještě jednou zopakovat.
  • Skořicovou náplň nyní opatrně natřeme na vyválený plát.
  • Pevně zavineme do ruličky a nakrájíme na cca 3 cm velké kousky.
  • Následně šneky přemístíme do máslem vymazaného pekáčku a pod utěrkou necháme ještě 30 minut kynout.
  • Po této době již dáváme skořicové šneky do rozpálené trouby cca na 180 °C.

Pečení skořicových šneků

Jak už jsme zmiňovali, tak trouba by měla být rozehřátá zhruba na 180 - 190 °C. Dobu pečení skořicových šneků si následně určíte sami. Záleží na vás, jak máte pečivo rádi propečené. Doporučujeme se držet rozmezí 17-23 minut. Prostě hezky dozlatova a dokřupava. Tak to máme nejraději i u nás doma.

skoricove-sneky-v-pekacku

Dokonalý tip na skořicové šneky

Vánoční skořicové šneky se hodí před podáváním ozdobit, aby byl výsledek ještě lahodnější.

Jak na nejlepší skořicové šneky?

  • Klasika - posypte skořicové šneky moučkovým cukrem a bez ostychu podávejte. Jednoduché a efektivní!
  • Cukrová poleva - tahle kombinace má ve skandinávské kuchyni své jisté místo. Někdo polevu miluje, jiný dává přednost minimalističtějšímu zdobení. A jak polevu připravit? Stačí vyšlehat máslo s mlékem, moučkovým cukrem a javorovým sirupem. Poleva by měla být dostatečně hustá, ale zároveň by měla téct.
  • Rumové mámení - rozpustíme máslo, do kterého přidáme trochu cukru a rumu a touto směsí pokapeme kynuté skořicové šneky.

Nestíháte, ale chcete si užít svou hygge chvilku se skořicovým zákuskem? Vyzkoušejte sladké šneky z listového těsta. Příprava je o dost jednodušší, stačí použít koupené těsto a náplň, kterou máte popsanou výše. A dobrota je na světě! Příprava vám zabere doslova pár minut.

Nezapomeňte na stylové servírování! Skořicoví šneci se skvěle vyjímají na dřevěném etažéru, krásném servírovacím tácu i zdobném podnose.

skoricove-sneky

Vánoční cukroví v moderním duchu

Chcete letos něco nového a neokoukaného a tradiční cukroví vás omrzelo? Skořicové šneky z kynutého těsta jsou sice skvělým začátkem, ale do Vánoc vám rozhodně nevydrží. Za to vám ručíme! Podívejte se na další tipy na trochu neobvyklé cukroví inspirované zahraničními trendy. Příjemně vás překvapí.

Inspirující domácí pečení:

Lussekatter

Lussekatter je tradiční švédské vánoční pečivo, které se obvykle podává během svátku svaté Lucie, který se slaví 13. prosince. Lussekatter jsou vánoční bochníky nebo pečivo ve tvaru písmene "S" nebo spirály, které jsou bohatě ochuceny šafránem, což jim dodává charakteristickou žlutou barvu. Ostatní ingredience mohou zahrnovat máslo, tvaroh, mléko, cukr a rozinky.

Medové bochánky

V Rumunsku jsou medové bochánky známé jako "cozonac" nebo "cozonac cu nuca". Toto sladké pečivo se vyrábí z kynutého těsta a je plněné směsí mletých ořechů, cukru a kakaa nebo kakaa s medem. Některé recepty mohou obsahovat také rozinky nebo jiné sušené ovoce pro další chuťové dimenze.

Bejgli

Tradiční vánoční válečkovité pečivo našlo svou popularitu zejména v Maďarsku a také v některých dalších středoevropských zemích. Tato pochoutka je obvykle připravována během vánočních svátků a Velikonoc jako sladký pokrm. Bejgli existuje ve dvou hlavních variantách - s ořechovou nebo makovou náplní.

Panettone

Panettone má svůj původ v italském Miláně. Velice rychle si ho ale lidé oblíbili po celém světě. Jedná se o tradiční italské vánoční pečivo, které má formu vysokého válečku nebo bochníku. Je charakteristický pro svou lehkou a vláčnou texturu a obsahuje sušené ovoce, jako jsou rozinky, citrusová kůra nebo kandované ovoce.

Trdelník

Trdelník je tradiční pečivo známé převážně ve středoevropských zemích. Původně pochází ze Sedmihradska a například pro Maďary je doslova národním symbolem. Svou oblibu získal v Česku i na Slovensku. Trdelníky jsou často prodávány na vánočních trzích. Jejich příprava je spojena s tradičními technikami a recepturami, ačkoli může existovat hned několik regionálních variací.

panettone   lussekatter

Večery strávené nad vánočními recepty a kouzelnou vůní skořice nám přinášejí nejen lahodné pochoutky, ale i cenný čas strávený s rodinou a blízkými. Vánoční pečení není pouze o spojení ingrediencí a mlsání; ale i o sdílení tradic, vytváření společných vzpomínek a nezapomenutelných chvil. Ať už jste zkušený pekař nebo začátečník, ČistéDřevo.cz vám přeje, abyste si užili každý okamžik tohoto kouzelného procesu.

Související články