AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Jak správně pečovat o nože

nahledovy-blok-na-noze

Prodlužte životnost vašich kuchyňských nožů. Osvojte si základy správného používání kuchyňských nožů v několika snadných a rychlých krocích! Se správnou péčí zůstanou vaše kuchyňské nože ostré, pevné, odolné a tím pádem i bezpečné. 

Krok za krokem správné péče o nože

Ukládání nožů (nejen dřevěných)

Nože by měly být ideálně uloženy na bezpečném místě, kde se nedotýkají ostrých předmětů, které by jim mohlo poškodit ostří. Výraznou službu prokáže dřevěný blok na nože, pořadač na nože, případně magnetický blok na nože. 

Zásady důkladného čištění

Nůž nikdy nedáváme mýt do myčky! Myjeme vždy pod tekoucí vlažnou (nikdy horkou) vodou. Nůž umýváme po každém použití, a to ideálně okamžitě (obzvlášť u krájení syrového masa je okamžité mytí doslova žádoucí). Stačit nám bude jemný mycí saponát a houbička. Na čištění nože nepoužíváme agresivní mycí prostředky a drátěnku, či podobné mycí prostředky.

Udržení ostrosti nožů

Pravidelné ostření je důležité. Můžeme použít brusný kámen, brusnou tyčinku nebo elektrický brousek. Postup ostření závisí na typu nože a ostřícím nástroji, který používáte. Vždy se řídíme návodem výrobce a pokud nejsme jistí, raději se obrátíme na odborníka. Jednou za čas si nože jistě zaslouží zásah odborného brusiče, kterých v místě našeho bydliště bude více než dost. 

Používání správného prkénka

Při krájení potravin vždy používáme vhodné dřevěné prkénko, které chrání ostří nože a zároveň je dostatečně tvrdé, aby nebylo poškozeno. Vyhněte se krájení přímo na skleněné nebo kovové ploše, což by mohlo nože poškodit a otupit.

Pozor na poškození

Už jsme zmiňovali, že nože v žádném případě nedáváme do myčky, ale nenecháváme je ani ve dřezu, kde hrozí jejich poškození. Při kontaktu s dalšími kovovými předměty a nádobím se výrazně zhoršuje ostří nože. 

Nadměrné teploty žádnému noži nesvědčí

I nadměrné teploty a přímé sluneční záření může způsobit poškození ostří, znehodnocení rukojeti dřevěného nože a dokonce i korozi. Nože proto uchováváme v dřevěných blocích či stojanech na nože, kde na ně nesvítí slunce (místo na okenním parapetu pro dřevěný blok tedy není nejlepším řešením).

Péče o dřevěné rukojeti ve 3 snadných krocích

  • Nůž s dřevěnou rukojetí nenamáčíme ve vodě. Svižně a důkladně umyjeme pod vlažnou vodou a dobře usušíme na proudícím vzduchu. Dáváme-li nůž na odkapávač, tak dbáme na to, aby nebyl ve styku s vodou.
  • Pokud se na nožích s dřevěnou rukojeti objeví nedokonalosti a poškození, opravujeme okamžitě.
  • Jednou za čas dřevěnou rukojeť ošetříme rostlinným olejem vhodným pro styk s potravinami (ideálně olivový nebo lněný olej).

drevene-noze-detail

Rozdíl mezi ostřením a broušením

Při broušení dochází k úbytku materiálu, ze kterého je nůž vyroben, a tím nůž znovu nabude své ostrosti. Broušení nožů se tedy zaměřuje na obnovu tupého nebo poškozeného ostří. Během broušení je odstraněna část kovu z ostří nože, a tak se vytvoří nový hladký a ostrý řezací profil. Broušení je obvykle prováděno pomocí brusného kamene, brusné tyčinky nebo elektrického brusku. Oproti tomu u ostření nože lze říci, že se zaměřuje na údržbu již ostrého ostří a zachování jeho ostrosti.

Kdy brousit a kdy ostřit nože?

K broušení bychom se měli uchýlit jednou za čas. Doporučuje se přibližně jednou do roka. Oproti tomu ostření by mělo být zaběhlou rutinou prováděnou v pravidelném intervalu mezi jednotlivými broušeními.

blok-na-noze

Jak vybrat blok na nože

  • V prvé řadě se zamyslíme nad materiálem. Kovový blok na nože je těžký a stabilní. Při nešetrném zacházení ale velice často dochází k poškození ostří nožů a zároveň nevyniká příliš velkou kapacitou. Plastový stojan vyniká lehkostí - bohužel tím výrazně klesá faktor bezpečnosti. Dřevěný blok se pyšní odolností, pevností i estetickou přidanou hodnotou.
  • Kuchyňský blok by měl být pevný a stabilní, aby se v něm nože uchovaly v bezpečí a nepoškrábaly se. Materiál je proto zásadní - nejčastěji se pro bloky na nože využívá dřevo dubu, buku, ale i olivovníku či ořechu. Vybírejte tak, aby vám blok, stojan, či držák ladil s okolními dřevěnými a kuchyňskými doplňky.
  • Bloky na nože by rovněž měly splňovat estetickou funkci. Ve většině případů je máme vystavené na kuchyňské lince. Rustikální ráz klasické kuchyně podpoříme například dřevěným špalkem na nože, moderní kuchyně ocení magnetický stojan na nože, který je i stylovým kuchyňským doplňkem. 
  • Vybereme si takový dřevěný držák na nože, díky kterému máme nože vždy po ruce a můžeme si pro ně kdykoliv sáhnout a použít je. Například takový nůž na krájení chleba je často používaným kuchyňským náčiním a je škoda ho nechávat někde mimo pravidelný dosah.
  • Stojan na nože (i dřevěný, který vyniká stabilitou) by měl mít protiskluzovou podložku, nebo jiné “stabilizační” prvky.
  • Myslíme i na místo, kam chceme blok umístit - podle toho volíme velikost výrobku.
  • Cena při výběru rovněž hraje roli. Nejlevnější jsou plastové bloky na nože, cena kovových držáků je poměrně dost vysoká, dřevěné bloky řadíme z hlediska ceny někde mezi kovový a plastový stojan.

bloky-na-noze   magneticky-stojan-na-noze

Jaké prkénko používat

Klíčovým bodem pro správné používání a péči o nože je výběr kuchyňského prkénka. Volíme prkénko z takového materiálu, které nepoškodí jeho ostří a zároveň vytváří rovné a stabilní prostředí pro naše krájení. Prkénko ze dřeva je proto ideální volbou - dostatečně tlumí zářezy, ale zároveň netupí nůž. Oceníte i jeho pevnost, odolnost a dostatečně masivní materiál, který plochu pod kuchyňským nožem udržuje stabilní. Nůž neuklouzne, můžete se do něj pořádně opřít, a práce v kuchyni je proto bezpečnější.

drevene-prkenko-s-nozi

Při dodržení správných zásad péče nám nože vydrží dlouhou dobu a nebudeme je muset měnit. Každý to přece zná, s oblíbeným a kvalitním nožem jde práce daleko lépe od ruky a vaření v kuchyni bude doslova gurmánským zážitkem.