AKCE: Až 30 % sleva na vše a doprava s PPL Parcelshop jen za 39,-

Návody, Strana 11

Propadněte kouzlu nábytku z palet!

Propadněte kouzlu nábytku z palet!

paletovy-nabytek-sedy

 

Posledních pár let je nábytek z palet velmi populární. Je originální, láká  nižší cenou a variabilitou. Stačí vám dobrý nápad – můžete začít jednoduchým kouskem nebo se pustit do něčeho složitějšího, fantazii se meze nekladou.

Co musíte vědět?

Nejpoužívanějším typem je tzv. Europaleta. Ceny palet jsou různé, obvykle se pohybují mezi 100 – 250Kč za kus. Nemějte strach z nějaké té oděrky, každý kus je unikát a tím vytvoří perfektní celek. Není problém dřevo opracovat a přizpůsobit ho obrazu svému.

Postel z palet

Jedním z nejobvyklejších kusů nábytku z palet je právě postel. Záleží na velikosti lůžka, ale na postel budeme potřebovat cca 12 ks palet. Ty nejdřív musíme opracovat, zatlouct hřebíčky a cokoli, co vyčnívá. Hrany otupíme a bruskou obrousíme horní část prken. Poté palety natřeme na libovolnou barvu a nalakujeme. Pak už jen přiděláme části k sobě – 6 palet dolů a 6 nahoru. Navrch položíme matraci a krásná postel je hotová.

palety-v-interieru

U nás nabízíme nejrůznější bedýnky a přepravky, které vám také poslouží

Povolte uzdu své fantazii a poskládejte si jedinečný nábytek dle svých představ. Vybírejte na našem eshopu z mnoha typů a velikosti bedýnek. Zaručujeme vám, že dřevo je materiál, který si zamilujete.

stul-z-palet   police-nad-stul   regal-z-bedynek-kuchyn

Vyrob si sám: houpačka na zahradu krok za krokem

Vyrob si sám: houpačka na zahradu krok za krokem

nahledovy-houpacka

Je léto a to znamená, že naše děti a ratolesti skotačí venku od východu slunce až do večerních hodin. Pojďme jim společně udělat trochu radost a zpříjemnit tak chvíle třeba i sobě. Nemusíte se spoléhat na předražené obchody, dnes si vyrobíme houpačku sami doma a to jen s pár pomůckami.

Nejprve se musíme  rozhodnout, co bude naší nosnou konstrukcí. Zda máme základy ze dřeva nebo houpačku zavěsíme třeba za silnou větev stromu.

Dřevěná houpačka na pláži

Na samotnou houpačku budeme potřebovat jedno silnější prkno, které ohoblujeme, nalakujeme nebo nabarvíme, dle našich představ a určíme šířku, dílku a hloubku sedadla.

Jednoduchá varianta, nebo těžší pro pořádné kutily?

Nejprve se podíváme na tu snazší. Do našeho prkna (sedadla) po stranách vyvrtáme na každé straně jednu díru, kudy protáhneme lano. Můžete udělat i díry dvě, aby se houpačka tolik nenaklápěla. Pod naším sedadlem pak uvážeme silné uzly a voilá – houpačka je téměř hotova. Stačí ji zakotvit na naší konstrukci a můžete si užívat hodiny zábavy.

houpacka-pro-dite-na-zahradu

Houpačka na stromě

Složitější varianta zahrnuje více kusů dřev. Je to designově lepší alternativa a určitě i stabilnější. Na sedák si připravíme 3 kusy prken. Můžeme je ohoblovat třeba do vlnovek. Pod ně si pak připravíme další dvě prkénka, která budou umístěna napříč pod oběma konci sedáku. Sedací plochu takto spojíme vruty. Na obou koncích vyvrtáme otvory, kudy protáhneme lana a opět uděláme silné uzly. Nahoře protáhněte lana karabinami – můžete tak houpačku kdykoli pověsit nebo odstranit.

Houpačky z pneumatiky – jednoduchost a neskutečná zábava

Asi tou nejjednodušší variantou je houpačka z pneumatiky. Pneumatiku důkladně omyjeme a omotáme z jednoho konce lanem nebo řetězem a vytvoříme uzel těsně nad pneumatikou. Druhý konec lana zavážeme kolem stromu. Hotovo!

Užívejte léto plnými doušky a dopřejte si klasickou a jednoduchou zábavu, kterou jsme si užívali my, naši rodiče i ti jejich.

Přejeme krásný den,

tým ČistéDřevo.cz

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Nahledovy-prkenko

Dřevěný materiál je zřejmě tím nejvděčnějším. Nejen, že přispívá k pozitivitě, ale i o dřevěné kuchyňské výrobky, kterých na našem e-shopu nabízíme nespočet. Tak si to pojďme společně projít a shrnout.

Dřevo se používá již dlouhou dobu k výrobě nádobí, servírovacích, ale i krájecích desek a prkének, ale také vařeček a ostatních kuchyňských doplňků a náčiní. Zejména na vařečky a dřevěné lžičky, které jsou krásnou dekorací, ale také prostředkem k neobyčejnému jídelnímu zážitku se vztahuje tento krátký, ale výstižný článek.

servirovaci-tac

Názory na čištění a obecně péči o dřevěné nádobí se liší. Je známo, že dřevo ve vodě „bobtná“, takže obecně se namáčení dřevěných misek a ostatních výrobků do vody příliš nedoporučuje. Ovšem při dodržování několika jednoduchých kroků není tak složité udržet dřevěné výrobky tak, aby vypadaly pořád jako nové.

Podívejme se na pár rad a postřehů jak se o takové nádobí starat.

Tipy:

  • Čistěte a pečlivě umývejte Vaše obracečky, kvedlačky, kopisty, škrabky, prostě cokoliv po každém použití. Stačí umyvadlo napustit teplou vodou a přidat několik kapek jaru a houbičkou omýt, dokud nejsou všechny zbytky potravin pryč z povrchu.
  • Dřevěné příbory, misky nebo naběračky, cokoliv ze dřeva používáte dobře opláchněte od jaru, utřete a nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku.
  • Pro náročnější a pečlivější jedince se doporučuje své dřevěné nádobí také čas od času po opláchnutí dezinfikovat 3% peroxidem vodíku, který po nanesení nechte cca 15 minut působit.
  • Oblíbené je také ošetřování produktů minerálním potravinářským olejem, který prodlouží životnost výrobků. Produkty nepoužívejte, dokud nejsou po aplikování zcela vysušené.
  • Pokud výrobky ze dřeva zapáchají, nebojte se je vyčistit mýdlovou vodou, případně doplněnou o lžičku jedlé sody přidané do vody.
  • Pokud možno vyhněte se použití dřevěných naběraček, misek, lžiček, obraceček apod. k míchání a opracovávání syrového masa (včetně vajec) a podobných potravin, které mohou být zdrojem bakterií. Bakterie se mohou dostávat do drobných trhlin těchto výrobků a množit se.
  • Nemyjte dřevo (například dřevěné hrnky, mašlovačky, prkénka, vařečky, paličky na maso, louskáčky) v myčce na nádobí! Prací prostředky a teplo můžou způsobit deformaci, nebo v horších případech prasknutí a porušení struktury dřevěných výrobků.

kulate-prkenko

Dřevěné nádobí a další výrobky naleznete na našem e-shopu ZDE.

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

kysane-zeli-sud

Starobylý proces uchovávání potravin je starý jako lidstvo samo. Poslední dobou se prohnal nejen naši životosprávou, jídelníčkem, ale i udržitelným zpracováním přebytečných potravin. V chladných měsících vám fermentace přinese dostatek potřebných živin a vitamínů a bojuje tak nejen proti podzimní/zimní únavě.

Co je to fermentace?

Podstata živých mikroorganismů v mléčném kvašení tkví zejména v ideálním způsobu uchování potravin. Fermentace, nebo-li kvašení či kysání je vlastně biochemický proces přeměny organických látek. V průběhu se látky stávají jednoduššími a jsou pro lidský organismus daleko lépe stravitelné. Zároveň se kysání používá v potravinářském průmyslu zejména ke konzervaci. Pokud tedy nevíte, co s velkou úrodou z vaší zahrádky, tak využijte pomoci krouhačů na zeleninu, díky nimž ze zeleniny dostanete maximum.

krouhac-zeli   nakladane-zeli

Podpořte svou imunitu

Poslední roky se začínáme vracet k přirozenosti. Bohudík, protože mléčná kyselina obsažená ve fermentované zelenině je opravdu mocná a pro naše zdraví přináší spoustu výhod.

Proč fermentovat?

  • Podporuje imunitu
  • Zintenzivňuje chuť
  • Obsahují spoustu vitamínů C
  • Bojují proti nadýmání i průjmům
  • Výrazně upravuje vysoký krevní tlak, ale i cholesterol v krvi
  • Podporuje stravitelnost jídla
  • Nezanedbatelným způsobem zamezuje plýtvání jídlem

Hledat zaručený návod už nemusíte. Níže popsaný popis procesu zvládne za pomoci vhodného krouhače na zelí i úplný začátečník.

Co budeme potřebovat:

  • Bílé zelí 10kg
  • Sůl 150g
  • Kmín 20g
  • Koprová semínka 10g
  • Krouhač na zelí
  • Sud / nádobu vhodnou k fermentaci

kysane-zeli-vyroba   kysane-zeli-domaci

Postup:

  1. Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.
  2. Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.
  3. Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak samotnému procesu fermentace.
  4. Zelí by mělo mít po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhače na zelí

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme samozřejmě používat v dřevěné variantě. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné nejen ke krouhání zelí, ale všeobecně zeleniny. Najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz. například i krouhač jablek či krouhače na řepu.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz.