AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon, pískoviště nebo lehátko se slevou až 15 %

Návody, Strana 11

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a výrobky?

Nahledovy-prkenko

Dřevěný materiál je zřejmě tím nejvděčnějším. Nejen, že přispívá k pozitivitě, ale i o dřevěné kuchyňské výrobky, kterých na našem e-shopu nabízíme nespočet. Tak si to pojďme společně projít a shrnout.

Dřevo se používá již dlouhou dobu k výrobě nádobí, servírovacích, ale i krájecích desek a prkének, ale také vařeček a ostatních kuchyňských doplňků a náčiní. Zejména na vařečky a dřevěné lžičky, které jsou krásnou dekorací, ale také prostředkem k neobyčejnému jídelnímu zážitku se vztahuje tento krátký, ale výstižný článek.

servirovaci-tac

Názory na čištění a obecně péči o dřevěné nádobí se liší. Je známo, že dřevo ve vodě „bobtná“, takže obecně se namáčení dřevěných misek a ostatních výrobků do vody příliš nedoporučuje. Ovšem při dodržování několika jednoduchých kroků není tak složité udržet dřevěné výrobky tak, aby vypadaly pořád jako nové.

Podívejme se na pár rad a postřehů jak se o takové nádobí starat.

Tipy:

  • Čistěte a pečlivě umývejte Vaše obracečky, kvedlačky, kopisty, škrabky, prostě cokoliv po každém použití. Stačí umyvadlo napustit teplou vodou a přidat několik kapek jaru a houbičkou omýt, dokud nejsou všechny zbytky potravin pryč z povrchu.
  • Dřevěné příbory, misky nebo naběračky, cokoliv ze dřeva používáte dobře opláchněte od jaru, utřete a nechte dokonale vyschnout, například pověšené na háčku.
  • Pro náročnější a pečlivější jedince se doporučuje své dřevěné nádobí také čas od času po opláchnutí dezinfikovat 3% peroxidem vodíku, který po nanesení nechte cca 15 minut působit.
  • Oblíbené je také ošetřování produktů minerálním potravinářským olejem, který prodlouží životnost výrobků. Produkty nepoužívejte, dokud nejsou po aplikování zcela vysušené.
  • Pokud výrobky ze dřeva zapáchají, nebojte se je vyčistit mýdlovou vodou, případně doplněnou o lžičku jedlé sody přidané do vody.
  • Pokud možno vyhněte se použití dřevěných naběraček, misek, lžiček, obraceček apod. k míchání a opracovávání syrového masa (včetně vajec) a podobných potravin, které mohou být zdrojem bakterií. Bakterie se mohou dostávat do drobných trhlin těchto výrobků a množit se.
  • Nemyjte dřevo (například dřevěné hrnky, mašlovačky, prkénka, vařečky, paličky na maso, louskáčky) v myčce na nádobí! Prací prostředky a teplo můžou způsobit deformaci, nebo v horších případech prasknutí a porušení struktury dřevěných výrobků.

kulate-prkenko

Dřevěné nádobí a další výrobky naleznete na našem e-shopu ZDE.

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

Jak snadno podpořit imunitu? Vyrobte si domácí kysané zelí

kysane-zeli-sud

Starobylý proces uchovávání potravin je starý jako lidstvo samo. Poslední dobou se prohnal nejen naši životosprávou, jídelníčkem, ale i udržitelným zpracováním přebytečných potravin. V chladných měsících vám fermentace přinese dostatek potřebných živin a vitamínů a bojuje tak nejen proti podzimní/zimní únavě.

Co je to fermentace?

Podstata živých mikroorganismů v mléčném kvašení tkví zejména v ideálním způsobu uchování potravin. Fermentace, nebo-li kvašení či kysání je vlastně biochemický proces přeměny organických látek. V průběhu se látky stávají jednoduššími a jsou pro lidský organismus daleko lépe stravitelné. Zároveň se kysání používá v potravinářském průmyslu zejména ke konzervaci. Pokud tedy nevíte, co s velkou úrodou z vaší zahrádky, tak využijte pomoci krouhačů na zeleninu, díky nimž ze zeleniny dostanete maximum.

krouhac-zeli   nakladane-zeli

Podpořte svou imunitu

Poslední roky se začínáme vracet k přirozenosti. Bohudík, protože mléčná kyselina obsažená ve fermentované zelenině je opravdu mocná a pro naše zdraví přináší spoustu výhod.

Proč fermentovat?

  • Podporuje imunitu
  • Zintenzivňuje chuť
  • Obsahují spoustu vitamínů C
  • Bojují proti nadýmání i průjmům
  • Výrazně upravuje vysoký krevní tlak, ale i cholesterol v krvi
  • Podporuje stravitelnost jídla
  • Nezanedbatelným způsobem zamezuje plýtvání jídlem

Hledat zaručený návod už nemusíte. Níže popsaný popis procesu zvládne za pomoci vhodného krouhače na zelí i úplný začátečník.

Co budeme potřebovat:

  • Bílé zelí 10kg
  • Sůl 150g
  • Kmín 20g
  • Koprová semínka 10g
  • Krouhač na zelí
  • Sud / nádobu vhodnou k fermentaci

kysane-zeli-vyroba   kysane-zeli-domaci

Postup:

  1. Hlávky zelí opláchneme a očistíme od nečistot. Poté můžeme větším nožem odstranit košťály a hlávky případně naříznout. Teď přichází čas zelí nakrouhat, doporučuji použít kvalitní krouhač na zelí. Takto upravené zelí můžeme smíchat se solí, kmínem a koprem.
  2. Nakrouhané zelí přendáme do připraveného sudu nebo nádoby a ušlapeme, popřípadě upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečně vytvořenou šťávu pravidelně odléváme a necháváme v nádobě prostor, aby se nám dále tvořená šťáva nevylévala ven. Poté přikryjeme připravené zelí kouskem plátna a zatížíme ho spařeným prkénkem.
  3. Cca první dva dny necháme nádobu v teple (kolem 17 °C) a po uplynutí téhle doby ji přemístíme do chladnější místnosti s teplotou okolo 9 °C k dalšímu kysání. V tuto chvíli můžeme opakovaně zelí dřevěnou palicí stlačovat a pomoct tak samotnému procesu fermentace.
  4. Zelí by mělo mít po celou dobu procesu povrch ponořen ve šťávě, aby nedošlo k tvorbě plísní (objeví-li se, ihned je třeba ji odstranit). Prkénko občas zvedněte a zkontrolujte. Pokud šťáva chybí, můžeme šťávu nahradit dolitím převařenou a vychlazenou slanou vodou (cca 25g soli na litr vody).

Krouhače na zelí

Krouhač, neboli kruhadlo na zelí doporučujeme samozřejmě používat v dřevěné variantě. V prodeji jsou krouhače různých velikostí, vhodné nejen ke krouhání zelí, ale všeobecně zeleniny. Najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz. například i krouhač jablek či krouhače na řepu.

Krouhače na zeleninu, ale i další dřevěné výrobky najdete na našem e-shopu ČistéDřevo.cz.