AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

Upečte si voňavý domácí kváskový chléb

Nahledovy-osatka

Chmurné počasí podzimu jen láká k vytvoření příjemné atmosféry. A jak hřejivou atmosféru ještě umocnit? Přece pečením, které to u nás doma příjemně rozvoní. Co vyzkoušet například kváskový chléb? V článku najdete přesný postup, dozvíte se něco o historii chleba, ale také zjistíte, jaké ošatky na chleba jsou nejvhodnější a proč.

Obsah:

Jak upéct kváskový chléb?

Jestli si nevíte rady, jak se peče kváskový chléb, nezoufejte. Je to otázka, která trápí nejednoho začínajícího amatérského pekaře a milovníka domácího pečiva. Pojďte si společně s námi jeden voňavý pecen upéct.

Co budeme potřebovat

Na rozkvas:

  • lžíce kvásku
  • 100 g mouky
  • 100 g vody

K dokončení:

  • 80 g bílého jogurtu
  • 200 g žitné hladké mouky
  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 330 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2,5 lžičky soli
  • 3 lžičky drceného kmínu

ratanova-osatka   chlebove-testo   kvaskovy-chleb

Postup

Zde najdete přesný postup pečení kváskového chleba:

testo-na-chleb

  1. V první řadě si (nejlépe den dopředu) připravíme tzv. rozkvas. Dobře živený kvásek v dřevěné misce rozmnožíme do hmoty tak, že jej smícháme s vodou a následně moukou a důkladně promícháme dřevěnou vařečkou. Necháme přikrytý na lince (ideálně přes noc).
  2. Po 8 hodinách by mělo být na rozkvasu vidět, že pracoval. Jednoznačně nabude a je na něm viditelný proces kvašení. (Maximálně jej necháme pracovat 13 hodin.)
  3. V této fázi přidáme k rozkvasu i zbytek surovin a mísíme. Nezapomeňte si z rozkvasu oddělit kousek na příští pečení! Do menší uzavíratelné nádoby (třeba do kořenky) dejte lžičku a vložte dobře uzavřené do lednice.
  4. Výsledné těsto by se nemělo příliš roztékat, ale ani by nemělo být příliš hutné. Není třeba jej hníst dlouho, stačí 2 minuty, aby se ingredience dobře spojily.
  5. Těsto necháme v míse kynout alespoň 2 hodiny pod utěrkou. Poté si namočíme ruce do studené vody, ať to nelepí a v míse jej přeložíme. Chytíte těsto za jeden konec, potáhnete, vložíte doprostřed hroudy, a tímto způsobem ho vytáhneme za všechny konce jednou-dvakrát.
  6. Výslednou kouli těsta vložíme do moukou opravdu pořádně poprášené ošatky na chleba, kde bude přikryté kynout další 2 hodiny. Můžete si vybrat, zda využijete ošatku oválnou, či ošatku kulatou, od ní se totiž následně bude odvíjet tvar vašeho domácího chleba. Obzvláště český chléb je typický svou strukturou, jež mu udává právě forma, v které kynul a ošatku na chleba se tedy nebojíme označit za tradiční kulturní dědictví Čech, Moravy i Slovenska.
  7. Je velice důležité udržovat stálou teplotu v místnosti, kde probíhá proces kynutí. Doporučuje se, aby byla vyšší než 21,5 °C a samozřejmě byste neměli po celou dobu přípravy chleba větrat.
  8. Ve chvíli, kdy těsto nabude zhruba dvojnásobně a můžeme jej označit za pružné, tak máme hotovo. Velice jemně hmotu překlopíme na plech vyložený pečícím papírem. Shora nařízneme do kříže.
  9. Troubu mezitím rozehřejeme na 250°C a a mírně do ní rozprášíme vodu. V této chvíli vkládáme pecen a pečeme při 250°C minimálně 15 minut.
  10. Následně snížíme troubu na 180-200°C a pečeme dalších 40-50 minut.
  11. Hotový chléb necháme v pootevřené troubě důkladně vychladnout a až poté vytahujeme z trouby.

Založte si vlastní kvásek

My jsme kvásek dostali darem, protože věříme, že kvásek od srdce darovaný má své kouzlo, jež se promítne i do našeho pecnu. K tomu, abyste získali kvásek, vám stačí sledovat kváskovou mapu, kde najdete spoustu ochotných lidí, jež vám svůj živoucí kvásek rádi poskytnou. Pokud ale toužíte po vlastním kvásku, tak nikam neodcházejte, k založení vám bohatě postačí tyto 3 kroky.

  1. Do sklenice vložíme 2 lžíce celozrnné mouky a 4 lžíce nejlépe odstáté vody (aby se zbavila chloru) a v uzavřené sklenici jej necháme na lince odstát.
  2. Každý den kvásek přikrmujeme (stačí lžíce mouky spolu s 2 lžícemi vody) a případně odebíráme hmotu.
  3. Cca po 2 týdnech by měl mít kvásek nakyslou vůni i chuť a zároveň by měl pravidelně nabývat na hmotnosti. Tento kvásek je již vhodný k pečení. Zbytek kvásku pak schovejte v dobře uzavíratelné kořence do lednice a v případě potřeby opět oživte.

chlebovy-kvasek

Vychytávky k pečení domácího chleba

Není nad kuchyni provoněnou vůní domácího chleba. S těmi správnými kuchyňskými potřebami navíc bude příprava o to jednodušší a zejména zábavnější. Domácí pekárnu, speciální mísy na pečení chleba vůbec nebudete potřebovat. Bohatě vám postačí výbava, která v kuchyni vaší babičky rozhodně nesměla chybět.

  • Bez dřevěného válu si pečení ani neumím představit. Kuchyňský vál samozřejmě zabraňuje znečištění linky, ale při mém štěstí a šikovnosti brání i případnému poničení linky. Díky dřevěnému povrchu válu nepřichází těsto do styku se studenější kuchyňskou linkou a samozřejmě následně lépe kyne.
  • Velká dřevěná mísa je naším tajným tipem, který vás doslova ohromí. Dřevo totiž velice dobře izoluje teplotu. K práci s kynutým těstem je proto nepostradatelným pomocníkem a my na něj absolutně nedáme dopustit.
  • Ošatka na pečení chleba dává následnému pecnu tvar. Na našem e-shopu najdete ošatku kulatou, ale samozřejmě pro podlouhlé typy chlebů i ošatku oválnou. Stačí si jen vybrat.
  • Kvalitní sklenice na kvásek – my doporučujeme například kořenky, jejichž zavírání i velikost nám nejvíce vyhovují. Navíc je nulová šance, že se pak do kvásku dostanou bakterie, které tam nemají co dělat. 
  • Vařečka dřevěná – velká je velice důležitá při samotném mísení těsta. Pokud zvolíte špatnou velikost, tak už večer nemusíte chodit do posilovny.
  • A samozřejmě nesmíme zapomenout na vhodné uložení domácího chleba do tradičního dřevěného chlebníku, který zabrání osychání pečiva. Pro udržení delší čerstvosti můžeme chléb zabalit například do látkové utěrky a až poté uložit do chlebníku. Na našem e-shopu najdete chlebník na pečivo v mnoha velikostech, provedeních a barvách. Vyberete si ten svůj?
  • Dóza s dřevěným víkem je nepostradatelným pomocníkem ve spíži, kde vám pomáhá chránit mouku, sůl a mnohé další potřeby na pečení v suchu a bezpečí.

osatka-na-chleb   korenky   drevena-miska

Jak vybrat ošatku na kynutí chleba?

Každý profesionální pekař vám samozřejmě k pečení chleba doporučí přírodní materiály. Těsto v nich může dýchat a rovněž se tolik nelepí na stěny. Rattanové ošatky oslní vzhledem a trvanlivostí, vybírat ale můžete i ošatku na chléb například ze slámy, pedigu, či mořské trávy. Výběr už necháme jen na vás.  

Historie pečení chleba

Ploché chlebové placky bychom mohli nalézt ve všech starověkých kulturách. Ale co kvásek? Prvopočátky “kváskování” bychom mohli položit do starověkého Egypta, kde byl kvásek vynalezen jak jinak než náhodně. Na sluníčku se jednoho krásného dne ponechalo těsto na nekvašený chléb, jenž samozřejmě vlivem tepla a času vykynul. Egypťané neváhali tento chléb upéct a zjistili, že je daleko chutnější, vláčnější a vzdušnější. Od té doby nechávali těsto kynout pravidelně. 

První chléb byl tedy rozhodně ten kváskový a samozřejmě se pekl z celozrnné mouky. Lidé si ho ve většině případů pekli sami, případně kváskový chléb nechávali péct ve veřejných pekárnách (ty byly zejména v chudinských čtvrtích velkých evropských měst). 

19. století se v pečení chleba považuje za průlomové. Kvásek nahradilo pekařské droždí, celozrnnou mouku vystřídala bílá a pečení chleba se z větší části přesunulo k pekařům a postupem času k velkým pekařstvím, jak to známe ze současnosti.

servirovani-jidla_1

Pečete doma rovněž domácí pečivo? Pochlubte se nám na Instagramu, kde nás můžete označit nebo k fotce přidat hashtag #cistedrevo_cz. Nejpovedenější kousky rádi odměníme!
Mnohé další recepty, ale i tipy do domácnosti a kuchyně najdete na našem Pinterestu.

Pinujete s námi.