AKCE: Pořiďte si vyvýšený záhon nebo pískoviště se slevou až 15 %

TOP 5 vege receptů na gril

nahledova-grilovani

Ve vegetariánské stravě se objevuje výrazná rozmanitost a lahodnost, proto jsme si pro vás připravili 5 nejoblíbenějších vegetariánských receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet! Součástí našeho průvodce vegetariánskou kuchyní je i důležitá a esteticky příjemná součást grilování - servírování jídla s atraktivními dřevěnými výrobky. Víte, co vám nesmí u grilování chybět? 

Na co si dát pozor při přípravě vegetariánských receptů

  • Důkladně rozpalíme gril - pamatujte, že uhlí i dřevo by mělo v krbu hořet minimálně ¾ hodiny, aby byl kvalitní gril dobře připraven.
  • Příliš hodně koření - mnozí dělají tu chybu, že při snaze dodat chuť vegetariánským, či veganským pokrmům, jídlo zbytečně překoření. Možná i vy sami si vzpomenete na nepříliš chutné vege pokrmy, které byly suché - je to právě zbytečně přidaným kořením. Raději si umelte koření ve dřevěném mlýnku a tím zesílíte požadovanou chuť i aroma. 
  • Kombinace více výraznějších chutí - nemíchejte příliš mnoho výrazných chutí dohromady. Zaměřte se jen na jednu kombinaci - například bazalka ladí s provensálským kořením a česnekem, kari ladí s uzenou paprikou a chilli papričkami i zázvorem.
  • Pozor na olej - každý gurmán i grilovací fajnšmekr vám řekne, že olej na gril rozhodně nepatří. Hořící olej vytváří nezdravé karcinogenní látky. Přebytek oleje a marinád tudíž před grilováním z pokrmů lehce setřeme (případně jemně osušíme).
  • Rošt by neměl být přeplněný, aby nedocházelo k nerovnoměrnému propečení. Každý si na svůj kousek dobroty rád počká. 

grilovaci-kleste-drevene

Grilovaná mrkev ala losos

Vymazlená dobrota, která se stane stálicí ve vašem jídelníčku.

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 kg soli
  • Rostlinný olej
  • Tekutý kouř
  • Nori řasa

Postup

  1. Dno menšího pekáčku vysypeme solí, na kterou nasypeme neoloupanou mrkev a zbytkem soli ji zcela zasypeme. Rozpálíme gril na 180 °C a hodinu a půl.
  2. Necháme následně vychladnout co nejdéle (klidně přes celou noc). Pamatujme na to, že čím déle mrkev v soli zůstane, tím lépe.
  3. Po vychladnutí mrkev vyjmeme ze soli, oloupeme ostrým nožem a nakrájíme na velmi tenké plátky. 
  4. Na dno skleněné nádoby s víkem vložíme plátky řasy Nori, která finálnímu pokrmu dodá to pravé “rybí” aroma. 
  5. Na řasu nyní vyskládáme plátky mrkve a zalijeme směsí oleje a tekutého kouře (lze nahradit uzenou paprikou).
  6. Takto připravenou mrkev necháme alespoň dva dny odpočívat, aby se jednotlivé chutě důkladně propojily v lahodný pokrm.
  7. Na grilu následně opečeme rozkrojený bagel a podáváme společně se zakysanou smetanou, křehkým letním salátem a koprem.

Poměrně netradiční pochoutka si zaslouží jedinečné servírování. Zkuste bagely s “uzeným lososem podávat v nižších dřevěných bedýnkách. Kromě nezaměnitelného dojmu je navíc tento typ servírování i velice praktický - skvěle se vám budou dobroty roznášet a nic vám nespadne.

Cuketové bramboráky s mozzarellou a rajčaty

Plnohodnotné jídlo pro ty, kteří potřebují pohostit více lidí najednou. Ideální také pro nadšence low-carb stravování (stačí mouku zaměnit za LC mouku, případně mleté ořechy, či lahůdkové droždí).

  • Cuketa
  • Mozzarella
  • Rajčata
  • Bazalka
  • Vejce
  • 5 lžic polohrubé mouky

Postup

  1. Cuketu nastrouháme nahrubo ve větší misce, osolíme a necháme tzv. “vypotit” cca 5-10 minut. 
  2. Vodu slijeme a k nastrouhané cuketě přidáme vejce, mouku, nakrájenou čerstvou bazalku. Fanoušci pikantnějších chutí přidají utřený česnek.
  3. Směs dobře promícháme a vytvoříme husté těsto jako na bramboráky.
  4. Pečeme nejlépe na žulové desce na grilu - cuketový bramborák tak získá výborné “kouřové aroma” a chutná úplně jinak než z pánvičky. Osobně vyzkoušeno!
  5. Pomocí kleští na grilování sundáme placku z grilu a odložíme na dřevěné prkénko.
  6. Do placky nyní zabalíme mozzarellu, čerstvá rajčata i bazalku.

Tento ryze letní pokrm doporučujeme podávat například na dřevěném korýtku, obzvláště ve chvíli, kdy máte více hostů. Jedná se totiž o dokonalé plnohodnotné jídlo. Korýtko rovněž udrží pokrmy déle teplé, a tak si pochutnají i opozdilci.

mozzarella-s-rajcaty

S´mores pro milovníky sladkého

Marshmallows se grilují extrémně rychle, velice záhy ale zjistíte, že i tak nebudete stíhat přidávat na gril. S'mores vám budou doslova mizet pod rukama. Ideální pro dětské oslavy!

  • Pěnové marshmallows vhodné na oheň
  • Sušenky
  • Hořká čokoláda

Postup

  1. Na velký podnos si připravíme sušenky - použít můžeme klasické obilné, cookies, ale třeba i slané krekry.
  2. Na zvolené krekry položíme čtvereček hořké čokolády.
  3. Nyní se již pustíme do grilování marshmallows. Pěnové cukrovinky opékáme poměrně krátkou dobu ze všech stran. 
  4. Přichystané keksy s čokoládou pokryjeme grilovaným marshmallow a přikryjeme druhým keksem.

Po první várce s'mores se jen zapráší. Druhou podáváme na velkém servírovacím tácu, odkud si každý může brát dle libosti.

marshmallow  smores

Grilované brambory

Brambory na grilu jsou oblíbenou pochoutkou i zapřísáhlých masožravců. Rozhodně tímto pokrmem pohostíte úplně všechny.

  • velké brambory
  • bylinkové máslo
  • sýr dle chuti (skvěle se hodí balkánský sýr, případně mozzarella)
  • česnek

Postup

  1. Velkou bramboru oloupeme (novou nemusíme) a několikrát příčně nařízneme.
  2. Důkladně osolíme i opepříme (zde se nebojíme trochu přidat, protože brambory pohlcují sůl).
  3. Bramboru vložíme na dobře rozpálený gril. Pro větší jistotu můžeme zabalit do alobalu, ale není to nutné. 
  4. Grilujeme minimálně hodinu a následně pomocí grilovacích kleští vytáhneme z grilu a položíme na prkénko ze dřeva.
  5. Do zářezů v bramborách vložíme bylinkové máslo a sýr dle chuti a opět vložíme na gril, kde opékáme dozlatova.

Rustikální ráz brambor podpoří servírovací prkénko, případně korýtko, které udrží pokrm v teple a zároveň dodá bramborám venkovský šmrnc. Jednoduše se jedná o ideální jídlo pro venkovní grilování i pohoštění přátel na chatě. Nezapomeneme přidat ochucené dipy ve stylových, či tradičních miskách. K bramborám oceníte česnekový, bylinkový, ale i sýrový dip.

grilovana-brambora

Žampionový špíz s grilovaným tofu

  • žampiony
  • tofu (zvolte ochucené - například bylinkové, nebo uzené)
  • paprika
  • cibule
  • dřevěné špejle

Postup

  1. Žampiony očistíme vhodný štětcem, doporučujeme například dřevěný nůž na houby se štětcem. 
  2. Pokud houbu myjeme, tak jen velice lehce a dobře ji osušíme, aby se vlhkost nedostala do houby.
  3. Tofu nakrájíme na větší kostky, papriku a cibuli na větší kousky.
  4. Nyní střídavě na špejli napichujeme žampiony, tofu a zeleninu.
  5. Špíz můžeme přelít bylinkovým máslem, ale není to nutné.
  6. Grilujeme ze všech stran přibližně 7 minut.

Podáváme naservírované na dřevěném talíři, který vyniká termoizolačními vlastnostmi a tudíž nám jídlo rychle nevychladne. Obzvlášť tofu i žampiony jsou obecně “chladné” pokrmy a po vytažení z ohně chladnou rychleji než například maso.

grilovany-spiz-se-zampiony

Co se vám ke grilování vege receptů bude hodit

K vegetariánským i veganským receptům se hodí nejrůznější omáčky, saláty i dochucovadla, která naše pokrmy obohatí a dodají jim šmrnc. Dřevěný nosič tedy využijeme na omáčky, či zálivky na salát. Všechno grilovací náčiní, misky, dřevěné nádobí a další nezbytnosti uložíme do proutěného košíku, dřevěné bedýnky či piknikového koše. Máme jistotu, že nám nic nespadne a navíc budeme mít vše po ruce. Dřevěný nosič na pivo zase udrží vaše lahve vždy v bezpečí před rozbitím.

dreveny-stojan_1

Z dnešního článku si můžete odnést výjimečné kombinace chutí, které vegetariánská kuchyně nabízí. Nabízíme nejen atraktivní recepty, ale i tipy na stylové servírování, které dodá vašemu grilování ten správný šmrnc.