AKCE: Doručení přes Zásilkovnu za 29 Kč

TOP 8 vege receptů na gril

nahledovy-grilovani

Ve vegetariánském grilování se objevuje výrazná rozmanitost a lahodnost, proto jsme si pro vás připravili 5 nejoblíbenějších vegetariánských receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet! Součástí zdravého grilování je i důležitá a esteticky příjemná součást - servírování jídla s atraktivními dřevěnými výrobky. Víte, co vám nesmí u letního grilování chybět?

V dnešním článku pro vás máme připravené chutné recepty na gril pro vegetariánské i veganské grilování. Díky výběru toho nejlepšího máte jistotu, že uděláte radost masožravcům i nemasožravcům. Tak směle do toho!

Obsah

Na co si dát pozor při přípravě vegetariánských receptů

  • Důkladně rozpalíme gril - pamatujte, že uhlí i dřevo by mělo v krbu hořet minimálně ¾ hodiny, aby byl kvalitní gril dobře připraven.
  • Příliš hodně koření - mnozí dělají tu chybu, že při snaze dodat chuť vegetariánským, či veganským pokrmům, jídlo zbytečně překoření. Možná i vy sami si vzpomenete na nepříliš chutné vege pokrmy, které byly suché - je to právě zbytečně přidaným kořením. Raději si umelte koření ve dřevěném mlýnku a tím zesílíte požadovanou chuť i aroma. 
  • Kombinace více výraznějších chutí - nemíchejte příliš mnoho výrazných chutí dohromady. Zaměřte se jen na jednu kombinaci - například bazalka ladí s provensálským kořením a česnekem, kari ladí s uzenou paprikou a chilli papričkami i zázvorem.
  • Pozor na olej - každý gurmán i grilovací fajnšmekr vám řekne, že olej na gril rozhodně nepatří. Hořící olej vytváří nezdravé karcinogenní látky. Přebytek oleje a marinád tudíž před grilováním z pokrmů lehce setřeme (případně jemně osušíme).
  • Rošt by neměl být přeplněný, aby nedocházelo k nerovnoměrnému propečení. Každý si na svůj kousek dobroty rád počká.

Doba přípravy grilované zeleniny:

Letní vege recepty na zeleninu jsou snadné a velice pestré. Každá zelenina ale potřebuje ke svému zhotovení jiný čas.

  • Plátky cukety, lilku, cibule a papriky grilujeme cca 5 minut.
  • Celé žampiony, chřest nebo menší celou papriku ugrilujeme za 10 minut.
  • Kukuřice v alobalu nebo celá paprika nám bude trvat 15 - 20 minut.
  • Nejdéle nám zaberou brambory nebo batáty. Celé v alobalu je grilujeme minimálně hodinu.

grilovaci-kleste-drevene

Grilovaná mrkev ala losos

Vymazlená dobrota, která se stane stálicí ve vašem jídelníčku. Grilování zeleniny prostě milujeme!

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 kg soli
  • Rostlinný olej
  • Tekutý kouř
  • Nori řasa

Postup

  1. Dno menšího pekáčku vysypeme solí, na kterou nasypeme neoloupanou mrkev a zbytkem soli ji zcela zasypeme. Rozpálíme gril na 180 °C a hodinu a půl.
  2. Necháme následně vychladnout co nejdéle (klidně přes celou noc). Pamatujme na to, že čím déle mrkev v soli zůstane, tím lépe.
  3. Po vychladnutí mrkev vyjmeme ze soli, oloupeme ostrým nožem a nakrájíme na velmi tenké plátky. 
  4. Na dno skleněné nádoby s víkem vložíme plátky řasy Nori, která finálnímu pokrmu dodá to pravé “rybí” aroma. 
  5. Na řasu nyní vyskládáme plátky mrkve a zalijeme směsí oleje a tekutého kouře (lze nahradit uzenou paprikou).
  6. Takto připravenou mrkev necháme alespoň dva dny odpočívat, aby se jednotlivé chutě důkladně propojily v lahodný pokrm.
  7. Na grilu následně opečeme rozkrojený bagel a podáváme společně se zakysanou smetanou, křehkým letním salátem a koprem.

Poměrně netradiční pochoutka si zaslouží jedinečné servírování. Zkuste bagely s “uzeným lososem podávat v nižších dřevěných bedýnkách. Kromě nezaměnitelného dojmu je navíc tento typ servírování i velice praktický - skvěle se vám budou dobroty roznášet a nic vám nespadne.

Cuketové bramboráky s mozzarellou a rajčaty

Plnohodnotné jídlo pro ty, kteří potřebují pohostit více lidí najednou. Ideální také pro nadšence low-carb stravování (stačí mouku zaměnit za LC mouku, případně mleté ořechy, či lahůdkové droždí).

  • Cuketa
  • Mozzarella
  • Rajčata
  • Bazalka
  • Vejce
  • 5 lžic polohrubé mouky

Postup

  1. Cuketu nastrouháme nahrubo ve větší misce, osolíme a necháme tzv. “vypotit” cca 5-10 minut. 
  2. Vodu slijeme a k nastrouhané cuketě přidáme vejce, mouku, nakrájenou čerstvou bazalku. Fanoušci pikantnějších chutí přidají utřený česnek.
  3. Směs dobře promícháme a vytvoříme husté těsto jako na bramboráky.
  4. Pečeme nejlépe na žulové desce na grilu - cuketový bramborák tak získá výborné “kouřové aroma” a chutná úplně jinak než z pánvičky. Osobně vyzkoušeno!
  5. Pomocí kleští na grilování sundáme placku z grilu a odložíme na dřevěné prkénko.
  6. Do placky nyní zabalíme mozzarellu, čerstvá rajčata i bazalku.

Tento ryze letní pokrm doporučujeme podávat například na dřevěném korýtku, obzvláště ve chvíli, kdy máte více hostů. Jedná se totiž o dokonalé plnohodnotné jídlo. Korýtko rovněž udrží pokrmy déle teplé, a tak si pochutnají i opozdilci.

mozzarella-s-rajcaty

S´mores pro milovníky sladkého

Marshmallows se grilují extrémně rychle, velice záhy ale zjistíte, že i tak nebudete stíhat přidávat na gril. S'mores vám budou doslova mizet pod rukama. Ideální pro dětské oslavy!

  • Pěnové marshmallows vhodné na oheň
  • Sušenky
  • Hořká čokoláda

Postup

  1. Na velký podnos si připravíme sušenky - použít můžeme klasické obilné, cookies, ale třeba i slané krekry.
  2. Na zvolené krekry položíme čtvereček hořké čokolády.
  3. Nyní se již pustíme do grilování marshmallows. Pěnové cukrovinky opékáme poměrně krátkou dobu ze všech stran. 
  4. Přichystané keksy s čokoládou pokryjeme grilovaným marshmallow a přikryjeme druhým keksem.

Po první várce s'mores se jen zapráší. Druhou podáváme na velkém servírovacím tácu, odkud si každý může brát dle libosti.

marshmallow  smores

Grilované brambory

Brambory na grilu jsou oblíbenou pochoutkou i zapřísáhlých masožravců. Rozhodně tímto pokrmem pohostíte úplně všechny. Navíc grilované brambory patří k opravdu jednoduchým vege receptům.

  • velké brambory
  • bylinkové máslo
  • sýr dle chuti (skvěle se hodí balkánský sýr, případně mozzarella)
  • česnek

Postup

  1. Velkou bramboru oloupeme (novou nemusíme) a několikrát příčně nařízneme.
  2. Důkladně osolíme i opepříme (zde se nebojíme trochu přidat, protože brambory pohlcují sůl).
  3. Bramboru vložíme na dobře rozpálený gril. Pro větší jistotu můžeme zabalit do alobalu, ale není to nutné. 
  4. Grilujeme minimálně hodinu a následně pomocí grilovacích kleští vytáhneme z grilu a položíme na prkénko ze dřeva.
  5. Do zářezů v bramborách vložíme bylinkové máslo a sýr dle chuti a opět vložíme na gril, kde opékáme dozlatova.
  6. Můžeme doplnit o grilovaný lilek a cuketu.

Rustikální ráz brambor podpoří servírovací prkénko, případně korýtko, které udrží pokrm v teple a zároveň dodá bramborám venkovský šmrnc. Jednoduše se jedná o ideální jídlo pro venkovní grilování i pohoštění přátel na chatě. Nezapomeneme přidat ochucené dipy ve stylových, či tradičních miskách. K bramborám oceníte česnekový, bylinkový, ale i sýrový dip.

grilovana-brambora

Žampionový špíz s grilovaným tofu

  • žampiony
  • tofu (zvolte ochucené - například bylinkové, nebo uzené)
  • paprika
  • cibule
  • dřevěné špejle

Postup

  1. Žampiony očistíme vhodný štětcem, doporučujeme například dřevěný nůž na houby se štětcem. 
  2. Pokud houbu myjeme, tak jen velice lehce a dobře ji osušíme, aby se vlhkost nedostala do houby.
  3. Tofu nakrájíme na větší kostky, papriku a cibuli na větší kousky.
  4. Nyní střídavě na špejli napichujeme žampiony, tofu a zeleninu.
  5. Grilované špízy můžeme přelít bylinkovým máslem, ale není to nutné.
  6. Grilujeme ze všech stran přibližně 7 minut, dokud zelenina nezměkne a grilované tofu nezezlátne.

Vegetariánské špízy podáváme naservírované na dřevěném talíři, který vyniká termoizolačními vlastnostmi a tudíž nám jídlo rychle nevychladne. Obzvlášť tofu i žampiony jsou obecně “chladné” pokrmy a po vytažení z ohně chladnou rychleji než například maso.

grilovany-spiz-se-zampiony

Vege burger s křupavou hlívou

Víte, co na burgerech nejvíce obdivujeme? Že si je můžeme připravit na x chutných způsobů.

  • hlíva ústřičná
  • burger bulky
  • sůl, pepř, oblíbené grilovací koření (doporučujeme pikantnější)
  • salát
  • krémová zakysaná smetana (200 g)
  • česnek a chilli na omáčku do burgeru

Postup

  1. Nachystáme si omáčku do burgeru. Prolisujeme česnek a smícháme s chilli a zakysanou smetanou. Přikryté potravinářskou folií necháme v lednici odležet.
  2. Nyní se pustíme do grilování hlívy. Důkladně ji očistíme a natrháme tak, aby byl každý klobouček samostatně.
  3. Okořeníme oblíbeným grilovacím kořením, osolíme a grilujeme nejlépe na grilovací pánvi.
  4. Pánev necháme důkladně rozpálit, pomocí štětce potřeme slunečnicovým olejem a dáme grilovat kloboučky připravené hlívy.
  5. Následně kloboučky hlívy zatížíme litinovou deskou. Díky tomu se odpaří voda a hlíva se opeče doslova do křupava.
  6. Připravte se na to, že grilování hlívy bude trvat trochu déle, než jste tomu zvyklí u hub, kvůli obsahu vody. Grilovat se hlíva začne až ve chvíli, kdy je odpařená všechna voda. Trvá to přibližně 25 minut.
  7. Jakmile je hlíva z obou stran důkladně propečená, disponuje tmavě hnědou barvou a je křupavá, máme hotovo.
  8. Nyní již narychlo opečeme rozkrojené burgerové bulky a nakrájíme na dřevěném prkénku hlívu na proužky.
  9. Na spodní bulku dáme 2 lžíce omáčky, kterou jsme si připravili hned v prvním kroku. Na omáčku vyskládáme námi opečenou hlívu. Ozdobíme salátem a přikryjeme opečenou vrchní bulkou.

TIP na závěr: V případě, že si chcete připravit pravé a nefalšované veganské BBQ, vyměňte smetanu za její rostlinnou alternativu.

Grilovaný hermelín s lahodnými brusinkami

K nejlepším vege receptům patří jednoznačně grilovaný hermelín, kterým nikdo nepohrdne.

  • hermelín (případně jiný sýr s bílou plísní na povrchu)
  • grilovací koření dle vaší chuti (doporučujeme středomořskou směs)
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 g brusinek v omáčce (rosolu)
  • olivový olej (2 polévkové lžíce)
  • rukola

Postup

  1. Z oleje a koření si připravíme marinádu, kterou hermelín potřeme důkladně ze všech stran.
  2. Na potřený hermelín vložíme snítek rozmarýnu a zabalíme do alobalu.
  3. Takto zabalený hermelín již můžeme grilovat jakkoliv, a to jak na litinové pánvi, tak na keramické desce i roštu.
  4. Doba grilování se samozřejmě liší, ale průměrně se udává zhruba 15 minut. Poznáme to tak, že je hermelín dostatečně měkký. Nic víc vědět nepotřebujeme.
  5. Servírujeme na rukolových listech s brusinkami/brusinkovou omáčkou.

Co se vám ke grilování chutných vege receptů bude hodit

K vegetariánským i veganským receptům se hodí nejrůznější omáčky, saláty i dochucovadla, která naše pokrmy obohatí a dodají jim šmrnc. Dřevěný nosič tedy využijeme na omáčky, či zálivky na salát. Všechno grilovací náčiní, misky, dřevěné nádobí a další nezbytnosti uložíme do proutěného košíku, dřevěné bedýnky či piknikového koše. Máme jistotu, že nám nic nespadne a navíc budeme mít vše po ruce. Dřevěný nosič na pivo zase udrží vaše lahve vždy v bezpečí před rozbitím.


Z dnešního článku si můžete odnést výjimečné kombinace chutí, které vegetariánská kuchyně nabízí. Nabízíme nejen atraktivní recepty, ale i tipy na stylové servírování, které dodá vašemu vegetariánskému BBQ ten správný šmrnc.

Související články