Kokos
Kokosové dřevo pochází z plantáží starých kokosových palem. Každý strom (bot. Cocos nucifera) nese plody přibližně do 70 let, což se považuje za konec jeho hospodářského života a je pokácen, aby uvolnil cestu budoucím plodinám. Každý rok je v tropech pokáceno několik milionů palem.
Dřevo připomíná mahagon, ale střídají se na něm zlaté a ebenové tóny, je mnohem vláknitější a nemá žádné suky ani podobné nedokonalosti. Paradoxem je, že právě dřevo je považováno za vedlejší zbytkový produkt celého procesu pěstování, nehodí se totiž pro stavebnictví. Kokos se pěstuje převážně pro plody, které mají širokou škálu využití (především v potravinářství a textilním průmyslu). I v tomto případě fandíme zbytkovému produktu - kokosové skořápce, ze které se vyrábí krásné a unikátní misky.
- Původ: Asie (Vietnam, Thajsko, Filipíny)
- Vlastnosti: odolné proti vlhkosti, vhodné do kuchyně
- Vzhled: tmavě zlaté odstíny a jemná textura
★ Zajímavost: Z botanického hlediska je plod kokosovníku peckovice, nikoliv ořech. Jedlá část kokosového ořechu je vlastně semeno.