Máte dotaz? +420 605 337 238 (po–pá 7:30–15:30)

0 0 Kč

Celkem0 Kč

Nakupte ještě za 2 000 Kč pro dopravu zdarma!

Vyberte si v kategorii s drobnými radostmi
Košík je prázdný

Hledáte inspiraci?

Máte dotaz? Náš tým Vám poradí

+420 605 337 238 (po–pá 7:30–15:30) info@cistedrevo.cz

Doprava zdarma od 2 000 Kč
Možnosti dopravy a platby

Jak správně servírovat sýry

 
 
Asi si teď říkáte: hodím goudu na prkénko, naliju si vínečko a je to - co se dá na tomhle zkazit? A ve své podstatě máte pravdu, vždyť ve dvě ráno, při náhlém přepadení hladem, chutná sýr dobře i přímo z ledničky. My se dnes ale podíváme na to, jak správně servírovanými sýry vyrazíte dech návštěvě. Sýr = gurmánský zážitek!
 
  • Prkénko 

    Vhodné prkénko na krájení sýrů je samozřejmě ze dřeva. Obecně se pak snažte řídit jednoduchým pravidlem - jakmile sýr vyndáte z chladu, pusťte se rovnou do jeho krájení. Pro snazší manipulaci můžete čepel nože namočit do teplejší vody, sýr se pak na ni nebude lepit. 





     
  • Nože

    Plísňové sýry (brie, hermelín, camembert) jsou měkčí a krájí se nejobtížněji. Vhodným nástrojem je tady strunový kráječ nebo nůž s otvory po stranách, na které se pak sýr tolik nelepí.

     
    Polotvrdé sýry (čedar, gouda, eidam, ementál) se krájí nejlépe, obsahují totiž méně vody. Dobře se vám budou krájet rovným nožem. 
     
    Tvrdé sýry (parmezán, pecorino) zrají dlouho a pro svůj nízký obsah vody se skvěle strouhají. Na tento typ sýrů je ideální malý nožík nebo lopatka, se kterou snadno nakrájíte sýr na hoblinky.



 

  • Servírování

    Byť platí pravidlo rychlého krájení sýrů hned po jejich vyndání z lednice, u servírování nikam nespěchejte. Chuť a vůně vynikne lépe, pokud necháte sýry chvíli před degustací odpočinout při pokojové teplotě. Při samotném servírování vybírejte materiál s jemným a chladný povrchem, který nebude absorbovat pachy. Doporučujeme ideálně břidlici nebo kámen. 




 

  • Alkohol

    Víno - vyzrálé červené se hodí k sýrům s modrou plísní, sladší červené k tvrdým a dlouho zrajícím sýrům. Naopak bílé víno podáváme k sýrům jemnějšího aroma a chuti. 
    Pivo - milujete sýry, ale nefandíte vínu? Existuje celá řada sýrů, kterým chuťově ladí spíše pivo. Hodí se skvěle k našemu českému blaťáckému zlatu, olomouckým syrečkům nebo tylžskému archivnímu sýru. 


Vhodné produkty pro krájení sýrů a jejich servírování najdete v naší nabídce. Máme i nosiče na víno a pivo a spoustu krásných dřevěných sad, které jsou vhodné jako dárek nebo se budou vyjímat i u vás doma. Pro co nejlepší představu si prohlédněte naši fotogalerii. 
 

Inspirujte se na našem Instagramu #cistedrevo_cz

Sledujte nás
 

Přihlaste se k odběru speciálních akcí a novinek

Pohlídejte si zajímavé rady a tipy ze světa dřevotvorby. Buďte s námi součástí přírody.